Üdvözöljük az ezred honlapján!

Magyar Honvédség

12. vegyes légvédelmi rakétaezred

Győr

1997. szeptember 1-én Győr helyőrségben a haderő-átalakítás során felszámolt 7. (Keszthely), 14. Rába (Győr) és 15. Kalocsa (Kalocsa) légvédelmi rakétaezredek bázisán alakult meg.
Fennállása alatt mindvégig Győr helyőrségben települt.
Első légvédelmi rakéta éleslövészetét 1997. szeptember 9-én hajtotta végre Lengyelországban.

1998. márciusában megkezdte a NATO csatlakozás elősegítését célzó Harmonizációs Program feladatainak teljesítését. Ennek keretében az alapvető ismeretek elsajátítását célzó "Képezd a Kiképzőt" tanfolyam után a LION'S SHIELD-98 gyakorlat részeként végrehajtotta UNICORN-1C gyakorlatát, amely az első NATO előírások szerint tervezett, vezetett és értékelt gyakorlat volt a Magyar Honvédség légvédelmi rakéta csapatainál. Megkezdte a tiszti állomány NATO tagországok oktatási intézményeiben és csapatainál történő felkészítését és folytatta a személyi állomány előző évben megkezdett angol nyelvi oktatását. Kialakította kétoldalú kapcsolatait a szomszédos államok kijelölt légvédelmi rakéta és tüzér csapataival. 1998. október 14. és november 13. között készenléti szolgálatot látott el a délszláv válság miatt az ezrednek szabott feladatok végrehajtása céljából.

1999. tavaszán befejezte a NATO Harmonizációs Programot és megkezdte a NATO Integrációs Programot, melynek keretében végrehajtotta UNICORN-2C és UNICORN-3C gyakorlatait. Folytatta a tiszti állomány külföldi tanintézetekben és csapatoknál történő felkészítését.     1999. március 26. és május 04. között a délszláv válság miatt készenléti szolgálatot látott el. Megszilárdította kétoldalú kapcsolatait a szomszéd államok kijelölt légvédelmi rakéta illetve tüzér csapataival. Kidolgozta a haderőreform során kialakítandó légvédelmi rakétadandár szervezetére vonatkozó javaslatait. 1999. május 20-án csapatzászlót kapott.

2000. április17. és május 5. között részt vett a tiszai árvíz elleni védekezésben. Végrehajtotta a BALTI-2000 éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatát, melyet 2000. augusztus 30-án kiváló éleslövészettel fejezett be Lengyelországban.
A haderőreform részeként – mivel jogutódjaként a honvédelmi miniszter megalapította a 12. légvédelmi rakétadandárt – 2000. október 1-én befejezte tevékenységét és átalakult dandárszervezetté.

Parancsnoka (az ezred fennállásának teljes időtartama alatt)

Kovács Gyula mk. ezredes †