mist s

nyugtal18p

kub s 

KEP01 - KS16

 

Kalkar „felett az ég…”

…végig tiszta volt a Kalkar Sky 2016 gyakorlat alatt

A Német Légierő Műveleti Parancsnokság (DEU Air Operations Command) által – 2016. november 22 – december 01. között – megrendezett Kalkar Sky 2016 fedőnevű, nemzetközi, számítógéppel támogatott gyakorlaton a német katonák mellet a külföldi megfigyelők és végrehajtók is aktív szerepet vállaltak. A német JFAC, azaz a Szövetséges Összhaderőnemi Erők Légierő Komponens Parancsnokságának (Joint Force Air Component Headquarters – JFAC HQ) haderőnemi szintű művelettervezési és vezetési gyakorlatán a több, mint 400 fős állományban 20 fővel a Magyar Honvédség légierős szakemberei is képviseltették magukat.

Az idei gyakorlat – a 2015. évi Kalkar Sky méltó folytatásaként – a 2018-tól a német JFAC NRF,KEP02 - JFAC azaz NATO Reagáló Erőként (NRF – NATO Response Force) történő felajánlásának utolsó lépcsőfoka volt. A minősítés megszerzéséhez a gyakorlat állománya egy fiktív krízis helyzetben hajtotta végre feladatát a képzeletbeli Kelet-Cerasiában kialakult válsághelyzet rendezése érdekében, mely során a rendelkezésre álló légierős alakulatok feladatait tervezte, majd irányította, együttműködve a szárazföldi, a haditengerészeti és a különleges műveleti erőkkel.

A 2003-ban felállított gyorsreagálású NRF a NATO szárazföldi, légierős, haditengerészeti és különleges műveleti, azonnali telepítési képességű csapataiból álló válságkezelő ereje. Óriási haditechnikai fölényével, speciális kiképzésű alakulataival – a „NATO lándzsa hegyeként” – sebészi pontosságú beavatkozásokat hajthat végre bárhol a világban, ezzel is bizonyítva a szövetség
KEP03 - DEU Air Comvédelmi és elrettentő képességét válságreagáló, béketámogató műveletekben, valamint akár segítségnyújtási feladatait természeti katasztrófákat követően. 

A Német Légierő Parancsnokság kalkari von Seydlizt laktanyájába természetesen többségében a Parancsnokság, a Német Légierő, valamint a szomszédos Uedemben működő NATO CAOC (Combined Air Operations Centre – Egyesített Légi Műveleti Központ) kötelékéből kerültek ki végrehajtók. Érkeztek katonák azonban a tengerentúlról, az Amerikai Egyesült Államokból is, továbbá Ausztria, Észtország, Hollandia, Litvánia, Olaszország, Románia és Törökország mellett, a legnagyobb külföldi kontingenssel a Magyar Honvédség képviseltette magát. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnöksége szervezésével a gyakorlaton 20 magyar tisztnek – 19 fő végrehajtó és 1 fő gyakorlatvezető – adatott meg a lehetőség, hogy szakértelmével aktívan segítse a német és külföldi kollégák munkáját és mindemellett, hogy tapasztalatot szerezzen a légierő műveleti vezetésben egy NATO NRF feladatra készülő egység gyakorlata során. A magyar résztvevők közül többen már nemcsak passzív megfigyelőként, hanem a szervezet aktív tagjaként bizonyították felkészültségüket. Ezredünk – ez évben első alkalommal – két fővel vett részt a gyakorlatonKEP04 - JFAC 2 légvédelmi rakéta művelettervezői, illetve művelet koordinátori beosztásokban.

A gyakorlat nemcsak az NRF képesség elérését mérte fel, hanem elmélyítette az interoperabilitást és együttműködést a szövetségi és partnerországok között, továbbá példát adott a NATO telepíthető erők képességéről. A gyakorlat zárónapján került sor az előzetes értékelésre, melyen az egyes művelettervezői és irányítói területek rangidős parancsnokai, valamint a JFAC parancsnoka is elismerően méltatta a teljes állomány szakértelmét, tenni akarását, pozitív hozzáállását, továbbá külön kiemelte a más országokból érkezett állomány munkáját. A gyakorlatot értékelő részletes jelentés alapján megkezdődhet a tapasztalatok feldolgozása, valamint a felkészülés a következő év gyakorlataira, majd a 2018. évi készenléti feladatok ellátására.

2016. december 22.
Összeállította/írta: Somogyi Péter alezredes

Források: https://www.airn.nato.int/archive/2016/exercise-kalker-sky-2016-gets-under-way

http://www.jfcnaples.nato.int/page6734927

http://port.hu/adatlap/film/tv/berlin-felett-az-eg-der-himmel-uber-berlin/movie-217

https://www.airn.nato.int/page5851910