Üdvözöljük az ezred honlapján!

1 

THAAD ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer

Az iráni ballisztikus rakéták elleni fenyegetettség miatt az Egyesült Arab Emírségek nem kevesebb, mint 7 milliárd dollár értékben fog a közeljövőben amerikai légvédelmi rakétarendszereket beszerezni. Ennek az összegnek a felét fogja kitenni a két mobil THAAD rakétaüteg.

Maga a THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú 2ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) rendszer az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták (mint például a SCUD) megsemmisítésére. A rendszer érdekessége, hogy az elfogórakéták nem rendelkeznek robbanótöltettel, hanem a rakéta a mozgási energiájával semmisíti meg a célokat (hit-to-kill/kinetic kill). Ehhez igen fejlett felderítési és irányítási rendszerre van szükség; a felderítési rendszer a THAAD esetében a  egy AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance, azaz szárazföldi/tengerészeti hordozható felderítő radar) típusú, X sávú felderítő radarral oldanak meg, melynek felderítési távolsága 2 000 kilométer. Ez egyébként a világ legnagyobb légi úton is szállítható X sávú radarberendezése.

3Egy üteg a tűzirányító kabinból és három indítóállványból áll, állványonként 8 darab rakétával, amelyek egyenként 6 méter hosszúak és 836 kilót nyomnak. Hasonló méretekkel bír a MIM-104 Patriot PAC-3 komplexum rakétája is, bár súlya közel fele a fent említettnek. A THAAD rendszer fő rendeltetése a ballisztikus rakéták megsemmisítése repülésük végső stádiumában (leszálló/visszatérő ágban) - ennek megfelelően a rakéták 200 kilométer távolságban és 150 kilométer magasságban képesek a célok elfogására.

A rendszert még a 80-as években kezdték kifejleszteni a Lockheed Martin Space System-nél. Az Egyesült Államok hadereje öt üteget rendelt, melyből három már hadrendbe is állt. Az Egyesült Arab Emírségek mellett még déli szomszédjuk, Omán is érdeklődik a komplexum iránt.

Fordította/Szerkesztette: Boros István fhdgy.
Források:
www.strategypage.com
www.wikipedia.org
www.mda.mil