mist s

nyuggerbanner2019

kub s 

PAC-3

 

 

Komoly védelmi képesség-növekedés a szaúdi királyságban

Szaúd-Arábia 1,7 milliárd dolláros szerződést kötött a Raytheon hadiipari vállalattal Patriot légvédelmi rakétarendszereinek modernizálására - állítja a cég.

 

A bejelentett szaúdi fejlesztések összhangban vannak a királyság azon törekvéseivel, hogy megnöveljék katonai képességeiket az Öböl-térségben az Irán okozta fenyegetéssel szemben. Azzal a fenyegetéssel szemben, amely nem csak az Egyesült Államok erőire, illetve más, helyi stratégiai célokra jelent veszélyt, hanem azokra az erőkre is, melyek potenciálisan Irán nukleáris létesítményeit támadhatnák.

A Raytheon cég által kiadott nyilatkozat szerint a szerződés a Patriot rendszer legfejlettebb, PAC-3 változatát (Patriot Advanced Capability-3) fogja biztosítani a királyság számára. Emellett a kiképzés, karbantartás és utánpótlás biztosítása is a szerződés részét képezik. A hírek szerint a térségbenaz Egy esült Arab Emirátus és Kuvait is a megrendelők közé tartozik .

A Raytheon és Szaúd-Arábia közötti üzleti kapcsolat 45 évre nyúlik vissza és a cég első alkalommal 1990-ben (lásd első Öböl-háború) szállított Patriot légvédelmi rakétarendszert az országba - annak kiemelten fontos létesítményei légvédelme céljából.

A  modernizált Patriot rendszer védelmet nyújt a modern légi támadóeszközök teljes vertikumának fenyegetése ellen, beleértve a hagyományos repülőeszközöket, a harcászati ballisztikus rakétákat, a cirkáló rakétákat és a pilóta nélküli repülőgépeket (UAV). A PAC-3 változat rakétája méreteit tekintve kisebb, mint elődje, így az indítóállvány a korábbi 4 helyett 16 rakétát képes tárolni, hordozni és indítani. A rakéta eléri az 5 Mach sebességet, hatótávolsága pedig 15-20 km-t. A célt közvetlen találattal semmisíti meg (Hit-to-Kill), ami leginkább a tömegpusztító robbanófejjel ellátott rakéták elleni védelem szempontjából fontos képesség. (A Patriot légvédelmi rakétaütegek kombináltan is alkalmazhatják a PAC–3 és a korábbi rakétaváltozatokat, mely megoldás elősegíti a különböző típusú légi támadóeszközök legmegfelelőbb eszközzel történő megsemmisítését. Emellett a PAC–3 változat lényegesen drágább, mint a rakétacsalád idősebb tagjai, így csak a kiemelten fontos és/vagy paramétereit tekintve a határértékek közelében közelítő légi célok megsemmisítésére célszerű alkalmazni – a szerkesztő megjegyzése). Ennek megfelelően a Patriot PAC-3 rendkívül pontos, melyet részben a rakéta orra közelében elhelyezkedő apró rakétahajtóművek (ACM – attitude control motors) segítségével érnek el.PAC-3 jellemzők

A Raytheon üzlet a Nawaf Obaid szaúdi szóvivő által bejelentett korábban 100-150 milliárd dolláros (sic!!) katonai beruházás része. Az Egyesült Államok kongresszusa már jóváhagyta 60 milliárd dollár értékű amerikai haditechnikai eszköz - komoly mennyiségű repülőgépet is beleértve - eladását a következő 10 évben. A döntés válaszlépés az iráni fenyegetésre és a Jemenből a királyságba begyűrűző zavargásokra.

Szakértők szerint Szaúd-Arábia védelme túlságosan függ az Egyesült Államok által fejlesztett fegyverektől, köszönhetően a generációk óta tartó partnerségi viszonynak, melynek keretében Rijad amerikai fegyvereket kapott olajért cserébe. A királyság ugyanakkor igyekszik szélesíteni beszállítói körét: jövőbeni beszerzései között szerepelhet a brit Typhoon vadászgép, valamint az orosz S-400 légvédelmi rakétarendszer is.

2011. szeptember 17.
Forrás: Jane’s Defence Weekly,
raytheon.com,
lockheedmartin.com
Fordította: Varga Tamás százados