AN/TPY-2

 

 

X-sávú radar: a rakétavédelmi rendszer eleme

Török és nyugati nyilatkozatok alapján aláírták a NATO ballisztikus rakétavédelmi rendszerének szerves részeként Törökországba telepítendő speciális X-sávú radarberendezésről szóló megállapodást.

 

Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere és tanácsadó csapata török partnereivel a megállapodás előtti végső megbeszéléshez ült le július végén, a líbiai helyzet megoldása érdekében összehívott és a nyugati államok által megszervezett tárgyaláson Isztambulban.  A megbeszéléseknek köszönhetően megszületett a megállapodás a NATO rakétavédelmi rendszerének részét képező AN/TPY-2 típusú radraberendezés telepítéséről. Egy nyugati szakértő szerint „a szíriai és líbiai helyzetben az elmúlt hónapokban bekövetkezett változások miatt Törökország közelebb került a NATO kollektív rakétavédelmi rendszeréhez." (Korábbi cikkünkben már beszámoltunk Törökországnak a NATO tavaly novemberi lisszaboni csúcsértekezletet követően kialakult helyéről és szerepéről.)Hillary Clinton

A rakétavédelmi rendszer jelenlegi terve különbözik a korábban Bush elnök nevével fémjelzett tervtől, amely Lengyelországba elfogó rakétákat, Csehországba pedig radarberendezést telepített volna. Jelenleg arról van szó, hogy az európai NATO-tagállamok területén már létező radarhálózatokat és megsemmisítő rendszereket összekapcsolják és létrehozzák ennek az architektúrának az új vezetési-irányítási központját. Már novemberben felmerült további radarállomások telepítése – az iráni rakétafenyegetésre válaszul – Törökországba. A hadszíntéri rakétavédelem elemeit – melynek eddig elfogadott, illetve betervezett költsége 800 millió euró – további 200 millió euróból európai területvédelmi rendszerré tudják fejleszteni (a projektet a NATO főtitkára a „200 millió euró, 10 év alatt, 28 tagállam által” jelszóval hirdeti). Ehhez a rendszerhez az elfogó rakétákat az Egyesült Államok biztosítaná.

Amerikai rakétapajzsEgy török biztonsági szakértői nyilatkozat alapján „most már elmondhatjuk, hogy elérkeztünk arra a pontra, hogy végleg megegyezzünk a NATO radar telepítéséről.”

További nyugati vélemények szerint: „Barack Obama amerikai elnök a teljes rakétavédelmi terv részeként az év végéig a NATO részéről egy konkrét tervet szeretne. Jelenleg a Törökországgal kötendő megállapodás – még ha nagyon közel is van – remélhetőleg elkészül még a határidő vége előtt.”

Az önálló török védelmi rendszer

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, Törökországnak T-Loramids elnevezéssel önálló, NATO-tól független rakétavédelmi terve van.Török védelmi szakértők szerint a nemzeti védelmi rendszer leendő fegyverrendszerét ez év végéig, legkésőbb 2012. év elejéig ki kell választani.

Néhány török szakértő arra utalt, hogy Ankara nyugati pénzügyi támogatást keres az X-sávú NATO radarral együtt települő, (második) Patriot fegyverrendszer kiépítéséhez, azonban ezt az információt egy nyugati forrás cáfolta: „A radar maga nem igényel különleges oltalmazást. Annál is inkább, mivel a nemzeti légvédelmi programok csupán az adott ország védelmét szolgálják.”


2011. szeptember 01.
Fordította/összeállította: Somogyi Péter őrnagy
Forrás: Defense News
www.biztonsagpolitika.hu