MEADS tűzalegység

 

Német és olasz kiállás a MEADS programért

Keményen fogalmaztak német és olasz vezetők azokban a levelekben, melyek címzettjei az amerikai védelmi minisztérium MEADS ügyben érintett illetékesei voltak. A kemény szavak mellett komoly következményeket is kilátásba helyeztek, amennyiben az Egyesült Államok további pénzeket von el a MEADS program támogatásából.

 

A projekt mögött álló MEADS International hadiipari konzorcium még június közepén jelentette be, hogy a MEADS (MEADS: Medium Extended Air Defense System) programot finanszírozó három ország (Egyesült Államok, Németország és Olaszország) képviselői írásban megegyeztek, hogy felülvizsgálják a projekt finanszírozási programját. Az Egyesült Államoknak az egyezmény életbe léptetéséhez - annak pénzügyi kihatásai miatt - még jóvá kell hagyatnia azt a 2012 évre tervezett költségvetésben is. A probléma ott jelentkezett, hogy a költségvetés tárgyalását kísérő belső egyeztetések során a kongresszus a program költségvetésének 149,5 millió dolláros további csökkentését javasolta, míg a szenátus egyenesen a program költségvetésének törlésére vonatkozó javaslattal állt elő.MEADS radar

Azonban egy  2011. július 19-én datálódott levélben Guido Crosette olasz védelmi helyettes államtitkár felhívta amerikai partnere, William Lynn figyelmét arra, hogy amennyiben az Egyesült Államok akár részben, akár teljes egészében nem tartja be vállalt kötelezettségeit, akkor azt a projekt előkészítése során aláírt Egyetértési Nyilatkozatban (MOU, azaz Memorandum Of Understanding) rögzített és definiált egyoldalú visszalépésnek fogják tekinteni. Ez pedig azt vonja maga után, hogy az MOU-ban rögzített eljárási rendnek megfelelően az USA-t felszólítják, hogy viselje a döntését követő szerződésmódosítások és a program törlésének akár a teljes költségét is – ahogy ezt hasonló helyzetben Olaszország is tenné. Hozzátette: az olasz kormány azon döntését, miszerint komoly költségvetési megszorítások idején tekintélyes összeggel vesz részt a MEADS program finanszírozásában (jelenlegi árakon mintegy 760 millió dollárral) még alapos, körültekintő elemzést követően sem volt könnyű meghozni. Ilyen körülmények között Olaszország nem tudja elfogadni, hogy ne kapjon semmi kézzelfoghatót viszonzásként.

Detlef Selhausen, a német szövetségi védelmi minisztérium beszerzési igazgatója hasonló érvelések mentén megfogalmazott levelet küldött Dr. Ashton Carternek, a Pentagon beszerzésekért, technológiai és logisztikai ügyekért felelős helyettes államtitkárának. Hangsúlyozta: „A (program) fejlesztési eredményei kiemelkedő jelentőséggel bírnak Németország számára. Meghatározóak lesznek a német légvédelmi rendszer jövőbeni kialakításában és komoly szerepet játszanak majd a NATO MEADS indítóállványintegrált lég- és rakétavédelmi erőfeszítéseihez való német hozzájárulásban.”

A MEADS idén februárban azt követően került ki a konkrét beszerzésre és alkalmazásra tervezett fejlesztések sorából, hogy az USA bejelentette: 2013 után beszünteti a program finanszírozását. A MEADS akkor átkerült egy olyan kategóriába, melyben a gyártáshoz szükséges és a fejlesztések során elért technológiai eredmények bemutatása, megőrzése, illetve más, tovább futó fejlesztésekben történő felhasználásuk az elsődleges cél.

A felülvizsgált fejlesztési tervek szerint a projekt két, 2013-ban végrehajtandó repülési tesztben fog kiteljesedni, ám a remények szerint az elért eredmények annyira meggyőzőek lesznek, hogy ez meggyőzi a potenciális vásárlókat és projekt újra életre kap. (A projekt sorsának alakulásával foglalkozott márciusi, Veszélyben a Patriot - MEADS váltás” című cikkünk – a szerk. megjegyzése)

2011.augusztus 17.
Forrás: www.spacenews.com
Fordította: Könczöl Ferenc alezredes