mist s

nyuggerbanner2019

kub s 

LD-2000

 

Egyelőre nem talál vevőre a kínai C-RAM

 

A kínai gyártó mindezidáig nem talált vásárlót exportra is kínált LD-2000, tüzérségi lövedékek elleni védelmi – un. C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar) – célra átalakított, az amerikai változatéhoz hasonlóan korábban haditengerészeti feladatokat ellátó fegyverrendszerére.

 

 

A fegyverrendszert az idősebb amerikai testvérhez, a Phalanx-hoz hasonlóan LD-2000 backhaditengerészeti egységeknek hajók ellen alkalmazott rakéták elhárítására, azok mintegy utolsó védelmi lépcsőjének szerepére fejlesztették ki. Az LD-2000 egy hétcsövű, 30 mm-es Gatling rendszerű, AK-730 típusú automata gépágyút foglal magába a célfelderítéshez és tűzvezetéshez szükséges felderítő és tűzirányító rendszerrel együtt. Emellett átalakított, konténeres változatban integrál hat darab TY-90 hordozható és eredetileg vállról indítható légvédelmi rakétát. A 6000 méteres hatótávolsággal és mintegy 3 kg-os harci résszel rendelkező TY-90-et a kategóriájában legelterjedtebb helikopterfedélzeti légi harc rakétákhoz hasonlóan ellenséges helikopterek megsemmisítésére fejlesztették ki, ebben  a formájában azonban kiválóan egészíti ki az LD-2000 rendszer képességeit.

 

Az LD-2000 C-RAM rendszer  fő fegyverzetét azonban nem ez, hanem a 30 mm-es Gatling rendszerű gépágyú adja, melynek hatótávolság eléri a 4-6 kilométert, azaz majdnem kétszeresen meghaladja a Phalanx hatótávolságát. Mindazonáltal az LD-2000 a Phalanx-hoz és más CIWS-rendszerekhez (CIWS: Close-In Weapon System) hasonlóan saját felderítő és tűzvezető rendszerrel rendelkezik és amennyiben bekapcsolt állapotban van, önállóan, automatikusan nyit tüzet minden közeledő rakétára.

 

Mobile CenturionAz LD-2000 nem titkoltan komoly versenyt folytat az amerikai C-RAM rendszerrel, melyet a 2000-es évek közepén fejlesztettek ki elsősorban iraki és afganisztáni alkalmazásra, az ott települt amerikai bázisok védelmére. Az USA mellett immáron hét ország vásárolt a C-RAM-ből, melynek előnye a 7/24 folyamatos működési képesség, azonban ennek az igénybevételi/készenléti rendnek a biztosítása rengeteg karbantartást is igényel. Mint korábban már írtuk, a rendszer az amerikai Phalanx haditengerészeti gépágyú-rendszeren alapszik, azonban vezérlőrendszere már a módosított feladathoz kifejlesztett szoftverrel rendelkezik és saját radarberendezése mellett képes célmegjelölési adatok fogadására más radarberendezésektől is. A hadszíntéri alkalmazási tapasztalatok szerint rendkívül nagy hatékonysággal veszi fel a harcot a hatótávolságába kerülő tüzérségi és aknavető lövedékkel. A fegyver által alkalmazott 20 mm-es lövedékek a cél közelében robbannak és repeszfelhővel árasztják el, ezáltal semmisítve meg azt. Az előzetes Tüzelő C-RAMaggodalmakkal ellentétben bizonyítást nyert, hogy amikorra ezek a repeszek elérik a földet, túl kicsik ahhoz, hogy bárkinek sérülést okozzanak. Az eredeti Phalanx gépágyú 20 mm-es könnyített uránium lövedékeket tüzelt és gyakorlatilag kettészelte a közeledő hajó elleni rakétát, melyben persze nagy szerepet játszott a 75 lövés/másodperces tűzgyorsaság is. A C-RAM rendszer másik előnye, hogy tűzkiváltás során semmihez nem hasonlítható hangot ad ki, ami riasztásként is szolgál a közelben tartózkodók részére figyelmeztetve őket a közeledő tüzérségi lövedékre.

 

A C-RAM rendszer első alkalommal 2006 végén került telepítésre Irakba a főváros védett, ún. Zöld Zónájának oltalmazására. A gyakorlati tapasztalatok szerint a C-RAM képes volt a hatótávolságába érkező rakéták és aknavető lövedékek mintegy 70-80 százalékának megsemmisítésére. A fegyverrendszert később más FOB-k (Forward Operating Base – Előretolt Műveleti Bázisok/Táborok) oltalmazására is alkalmazták és mindösszesen több száz tüzérségi rakéta és aknavető gránát megsemmisítése fűződik a nevükhöz. Ez mindenképpen kiváló eredmény főként annak figyelembe vételével, hogy  az eszköz iránti hadműveleti igény megfogalmazását követően mindösszesen egy év állt rendelkezésre a fejlesztésre. Árát tekintve egy C-RAM egység, amely mintegy 4 km széles területet/sávot képes MANTIS lé.tü. eszközmegsemmisítő tűzzel oltalmazni, mintegy 15 millió dollár (folyó áron kb. 2,85 milliárd forint). A rendszernek van fixen telepített, illetve mobil, vontatott alvázra szerelt változata is.

 

A kínai LD-2000 szintén mobil rendszer, azonban mindezidáig csak a kínai hadsereg vásárolt belőle pár darabot, főként azért, mert a rendszer a tüzérségi lövedékek mellett képes a légvédelem részére nem kis kihívást jelentő robotrepülőgépek megsemmisítésére is. Mivel azonban az LD-2000 alapjául szolgáló AK-730-nak sem a tengerészeti, sem a szárazföldi változata nem rendelkezik éles, harci tapasztalatokkal, ezért a piacot egyelőre az amerikai C-RAM uralja, bár lehet, hogy nem sokáig, hiszen a német Rheinmetall is előállt a 35 mm-es Skyshield rendszer egy ilyen célra módosított változatával, az un. NBS MANTIS C-RAM  rendszerrel (hat 35 mm-es ágyú, két radarberendezés és egy földi irányító egység. Részleteket lásd: itt), amely fontos szerepet játszik az Afganisztánba települt német katonai táborok oltalmazásában.

 

2011.augusztus 08.
Fordította: Könczöl Ferenc alezredes
www.strategypage.com