mist s

nyuggerbanner2019

kub s 

Iron Dome koncepció

 

Iron Dome: beszerzés előtt a második csomag izraeli C-RAM

Aláírás közeli állapotban van az a szerződés, melynek keretében az izraeli védelmi tárca az Iron Dome (Vaskupola) tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszer (C-RAM) újabb, immár második csoportját rendeli meg a Rafael Advance Defence Systems válalattól. A rendszer alapfeladata az izraeli infrastruktúra, illetve a lakosság védelme az ország határain kívülről indított, kis hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen.

A Rafael vállalat nyilatkozó munkatársa szerint az izraeli védelmi minisztérium megbízta a vállalatot  az Iron Dome fegyverre ndszer egy újabb csoportjának szállítására, amellyel a közel-keleti ország tovább növelné a tavalyi év folyamán már leszállított (két üteg) és kialakított C-RAM képességet. Kasszam föld-föld rakéták indítóállásbanA már telepített eszközök kezdeti műveleti képességüket (Initial Operational Capability – IOC) február végére, a betervezett tesztek teljesítése után érik el.Az izraeli védelmi tárca egyik rangidős képviselője a Jane’s Defence Weekly című folyóiratnak elmondta, hogy az újabb Iron Dome üzlet tervezett határidőhöz képest csúszással történő aláírását a beszerzés ellentételezésének – amerikai költségvetésből biztosított - késedelmes átutalása okozza. Az ígéretek szerint a támogatás végül április közepén fog megérkezni és ezt követően nem lesz akadálya a beszerzésnek.A Rafael helyzetértékelése szerint Izraelnek több tucat Iron Dome eszközre lesz szüksége ahhoz, hogy hatékony védelmet tudjon kiépíteni a főként az ország északi része ellen Libanonból, illetve a déli országrész ellen a Gáza-övezetből a Hezbollah, valamint a Hamasz által intézett rakétatámadások elhárítására.

Az Iron Dome védelmi rendszer rendeltetése a 4 és 70 km közötti hatótávolsággal rendelkező föld-föld rakéták elleni védelem biztosítása. A telepített légvédelmi ütegek mindegyike egy, az Israel Aerospace Industries „Elta Systems” vállalata által gyártott MMR (Multimode Radar) radarberendezést, egy kombinált harc- és tűzvezető központot, valamint három indítóállványt, indítóállványonként húsz, közelségi gyújtóval ellátott és indítókonténerbe telepített Tamir elfogórakétát foglal magába. Az Iron Dome MRR radarberendezéseEgy üteg 15 km távolságról indított föld-föld rakéták ellen mintegy 150 km2 nagyságú lakott területet képes oltalmazni.

Az Iron Dome Izrael többrétegű rakétavédelmi a rendszerében az alsó réteg lefedését, illetve az itt alkalmazott tüzérségi rakéták elleni védelmet fogja megvalósítani. A következő réteg oltalmazási feladatait a David’s Sling (Dávid Parittyája) és a már rendszerben álló Arrow-2 légvédelmi komplexumok fogják ellátni – alapvetően a közepes hatótávolságú tüzérségi rakéták elhárításával - , míg a nagy hatótávolságú tüzérségi, illetve ballisztikus rakéták ellen az Arrow-3 rendszer alkalmazása tervezett.

Január elején a Rafael vállalat végrehajtotta a David’s Sling rakétavédelmi rendszer Stunner elnevezésű elfogórakétájának első valós tesztjét, melynek során a rakéta vezérlőrendszerét tesztelték. A komplexummal végrehajtott első valós megsemmisítésre az év második felében kerül sor, míg az eszköz a kezdeti műveleti képességet várhatóan 2012 végére éri el.

2011. február 18.
Fordította: Könczöl Ferenc alezredes

Forrás: Jane’s Defence  Weekly