Üdvözöljük az ezred honlapján!

Hawk rakéta indítása

 

Nem sikertörténetként fejeződött be a tajvani légvédelmi gyakorlat

Tajvan jelentős méretű légvédelmi rakéta gyakorlatot hajtott végre azt követően, hogy Kína nyilvánosságra hozta: lopakodó technológiát felhasználva korszerű repülőgépet fejlesztett ki, sőt a tesztrepülést sem rejtette véka alá. A  tajvani légvédelmi erők gerince által végrehajtott, éleslövészettel egybekötött gyakorlat azonban nem vált teljesen sikertörténetté, mivel az indított tizenkilenc rakétából öt rakéta elvétette a számára kijelölt célt, míg további hat rávezetése pontos volt ugyan (találatot ért el), de harci részük nem robbant.

 

A kudarc annál is kellemetlenebb volt, mivel a gyakorlaton nézőként számos fontos vendég, köztük Ma Jing-Csiu elnök is részt vett. "A gyakorlat kimenetele az előrevetített várakozásokon belül volt, azonban nyilvánvaló, hogy van mit fejlődni” – jelentette ki Pan Kung-Hsziao, a tajvani légierő altábornagya, mikor az eredmény kommentálására kérték a sajtó képviselői. A tajvani elnök azonban nem volt ennyire megbocsátó hangulatában és az újságírók előtt kijelentette, hogy a katonai vezetőknek a kudarc minden aspektusát fel kell tárniuk. „Be kell vallanom, nem vagyok túlzottan elégedett – mondta. Néhány rakéta elvétette a célt  és tisztán kell látnunk, hogy ennek technikai vagy emberi okai vannak. Emellett több kiképzés is elengedhetetlennek látszik a szükséges katonai képességek elérése érdekében.”

A sikeretlen megsemmisítések között volt olyan, amikor a rakéta a cél helyett a közeli óceánt vette célba, néhány egészen közel repült el a cél mellett és voltak olyanok is, amelyek gyakorlatilag „súrolták” a célanyagot, azonban egyszerűen nem robbantak fel.

A most végrehajtott légvédelmi rakéta éleslövészet a legnagyobb, média számára is nyitott esemény volt azóta, hogy Ma elnök 2008-ban hatalomra jutott. Korábban ezek az események szigorúan, szinte légmentesen lezárt lőtereken kerültek lebonyolításra. (Egyéb forrásokból nyilvánvalóvá vált: azért engedélyezték, hogy egyrészt a nyilvánosság számára is átláthatóvá váljanak a katonasággal kapcsolatos intézkedések, másrészt, hogy a lakosság tisztában legyen a hadsereg védelmi képességeivel. Nem biztos, hogy sikerült meggyőzni őket -  a szerk. megjegyJ-20 az úja kínai vadászbombázózése).

Az éleslövészet célja Tajvan légvédelmi képességeinek csupán napokkal azt követő demonstrációja volt, hogy Kína bemutatta új, lopakodó (un. stealth) technológia felhasználásával készült J–20 vadászbombázóját. (Emellett a gyakorlat napján érkezett Washingtonba Hu Csin-tao kínai államfő és Barack Obama amerikai elnökkel lebonyolított tárgyalásai során bizonyára szó esett Tajvanról is, amelyet Kína hajthatatlanul saját területének tekint. Ma elnök nem is rejtette véka alá aggodalmát a kínai elnök amerikai látogatása miatt. Kína és az Egyesült Államok között 2010 januárja óta lényegében befagytak a katonai kapcsolatok, miután bejelentették a Tajvannak szánt 6,4 milliárd dolláros amerikai fegyverszállításokat – a szerk. megjegyzése).Sky Bow tajvani légvédelmi rakétarendszer

A légvédelmi gyakorlaton – amelyen a tajvani Tien Kung (más néven Sky Bow) és az amerikai HAWK légvédelmi rakéták mellett francia Mica és Magic típusú légiharc rakéták is alkalmazásra kerültek – bejátszott forgatókönyv sokat elárult (persze nem meglepetésként) arról, hogy a tajvani vezetés honnan és milyen katonai veszéllyel számol. A helyzetbeállítás szerint ugyanis ballisztikus rakéták két hulláma által végrehajtott csapások után – melyek komoly károkat okoztak a katonai létesítményekben – kínai repülőgépek hajtottak végre támadást a szigetország ellen. Természetesen a gyakorlatot nagy körültekintés övezte: addig nem indították meg a tevékenységet, amíg meg nem győződtek arról, hogy nincsenek kínai kémhajók a lőtér környéki vizeken.

2011. január 23.
Forrás: www.spacewar.com
Fordította: Könczöl Ferenc alezredes