mist s

palyfelv

kub s 

0121 ie

 

 

Oroszország magyarázatot vár a Patriot rakéták lengyelországi telepítésére

Oroszország magyarázatot vár az Egyesült Államoktól a Patriot légvédelmi rakétaüteg lengyelországi telepítésének okáról – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

 

 

Ezt annál is indokoltabbnak tartja, mivel a lengyel kormány január 20-án a kalinyingrádi enklávétol mintegy 70 kilométerre lévő Morag városát jelölte meg az üteg települési helyeként.

Mint Lavrov külügyminiszter moszkvai sajtótájékoztatóján elmondta, nem áll rendelkezésére minden információ a döntés hátteréről, ám amennyiben a meglévő információi helytállóak, kérdések merülnek fel benne, hogy vajon miért keltenek olyan benyomást, mintha Lengyelország Oroszország ellen kellene erősíteni haderejét. Kijelentette: „Ez az a kérdés, amit nem értek. Az orosz kormány magyarázatot vár és ezt követően elemezni fogja a kialakult helyzetet.”

A Lengyelország és Litvánia között elterülő kalinyingrádi terület a közelmúltban az amerikai rakétavédelmi tervekkel kapcsolatosan már többször került középpontba.

A korábbi amerikai elnöknek, George W. Bush-nak az amerikai rakétavédelmi ernyő kiterjesztését és annak egyes elemeit Európába, többek között Lengyelországba történő telepítését szorgalmazó döntését követően Oroszország ellenlépéseket tett és 2008. novemberében elég durva nyomás alá helyezte a frissen megválasztott Barak Obamát, mikor is az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően pár órával Iszkander föld-föld rakéták kalinyingrádi telepítését jelentették be, amennyiben az új amerikai külpolitika tovább folytatja a rakétavédelmi elemek csehországi és lengyelországi telepítését.

Talán ennek is köszönhető, hogy Obama elnök 2009 szeptemberében elvetette a korábbi terveket és lemondott a fix telepítésű elfogórakéták telepítéséről, ami nem kis csalódást okozott Lengyelországban, ahol több meghatározó politikus már a partnerségi/szövetségesi viszony feláldozását emlegette az „orosz medvével” folytatott stratégiai játszmában. Ezt követően született a döntés, hogy korábban a rakétatelepítések okozta biztonsági kockázat csökkentésére (s azóta nyilvánvalóan okofogyottan) Lengyelországba telepíteni kívánt mobil Patriot légvédelmi alegységek közül egy telepítését továbbra is folytatják és ennek helyszínéül jelölték ki most Morag városát. A telepítés utolsó akadályát még tavaly decemberben hárították el, mikor is aláírták az amerikai erők lengyelországi állomásoztatásáról és státuszáról szóló un. SOFA (Status Of Forces Agreement) egyezményt.

Lengyel magyarázat szerint a telepítésnek semmi köze nincs az orosz enklávé közelségéhez, csupán itt találtak megfelelő infrastruktúrával ellátott bázist a telepítésre, amely magyarázatot azért többen megmosolyogtak. Ellenben a telepítés hírére szinte azonnal, meg nem nevezett orosz védelmi forrásokra hivatkozva napvilágot látott a hír, hogy az orosz védelmi tárca felkészíti a Balti Flotta egységeit a telepítendő Patriot alegység elleni tevékenységre.

2010. január 21.

Forrás: Air Defense Artillery Online / Bloomberg.com