mist s

palyfelv

kub s 

0115ie

 

 

Kína sikeres rakétaelfogást jelentett be

Hivatalos kínai bejelentés szerint az ország fegyveres erői sikeres éleslövészettel bizonyították, hogy képesek ballisztikus rakéták repülés közben történő megsemmisítésére.

 

 

 

A kísérletre és a sajtótájékoztatóval egybekötött bejelentésre nem sokkal az után került sor, hogy meglehetősen feszült helyzet alakult ki Peking és Washington között a Tajvan részére történő Patriot fegyverzet-eladások miatt.

Jiang Yu, a kínai külügyminisztérium szóvivőjének bejelentése szerint Kína ismét tanúságát adta katonai technológiája  folyamatos fejlődésének, melyet alapvetően sikertörténetként értékelt.

A szóvivőasszony a meglepően szerényen megtett bejelentés során a ballisztikus rakéták középső röppályaszakaszon történő elfogását célzó lövészet eredményét az elvártaknak megfelelőként jellemezte.

Emellett azonban nem sok részletet közöltek a kísérletről. Pár mondatban biztosította a sajtó megjelent képviselőit, hogy a lövészet eredményeként nem maradt törmelék föld körüli pályán, illetve semmi olyan maradandó kihatása nincs, amely a jövőben űrjárműveket veszélyeztetne.

Jiang Yu bejelentette továbbá, hogy a kísérlettel Kína egyetlen országot sem veszélyeztet és továbbra is a békés fejlődés útján marad. Hozzátette, hogy Kína kidolgozta un. „védelmi jellegű nemzetközi védelempolitikáját”, amely keretében továbbra is kiáll védelmi szektorának modernizációja mellett saját biztonságpolitikai prioritásainak biztosítása, illetve szuverenitásának és területi integritásának megőrzése érdekében.

2010. január 15.

Forrás: DefenceTalk/China View