mist s

palyfelv

kub s 

0107 ie

 

 

Izrael most elégedett - Az összes rakétát lelőtte az Iron Dome

Izrael sikeresen próbált ki egy technikailag magas színvonalú új rakétavédelmi rendszert, amelyet azért fejlesztett ki, hogy megvédje magát a gázai és libanoni palesztin szélsőségesek támadásaitól.

 

 

 

Az Iron Dome (Vaskupola) nevű rendszer elhárított több egyidejű támadást, sikeresen semmisítve meg az összes közeledő rakétát – áll a tárca közleményében. (A szerk. megjegyzése: Éppen három évvel ezelőtt hagyta jóvá Jehud Olmert miniszterelnök és Amir Peretz védelmi miniszter az Iron Dome („Vaskupola”) és a Magic Wand („Varázspálca”) rakétavédelmi rendszerek kifejlesztésére irányuló programokat. Ez utóbbit a 40-250 km hatótávolságú ballisztikus rakéták (pl. Fajr, Zilzal) elhárítására0107 2k fejlesztik, míg az Iron Dome olyan, a gázai és libanoni radikálisok által használt rövid, 4-70 km hatótávolságú, elsősorban tüzérségi rakéták elhárítását célozza, mint a „Kasszam”, a „Grad” és a „Katyusa”).

Az új rendszert hamarosan leszállítják a légierő egyik rakétaelhárító ezredének, ám a kiadott közlemény nem tájékoztat ennek időpontjáról. A 10-es Csatorna televízió szerint az első üteget valószínűleg májusban telepítik, míg egy védelmi illetékes információja szerint a rendszert júniusban telepítik a Gázai övezet szomszédságába. Ha eredményesnek bizonyul a Hamász által uralt övezetben tevékenykedő szélsőségesekkel szemben, Ciszjordánia határai körül is telepíthetik, eloszlatva a terület palesztinoknak történő átadása feletti izraeli aggodalmakat.

A gázai radikálisok több ezer rakétát lőttek ki Dél-Izraelre az elmúlt években, az Irán által támogatott libanoni Hezbollah pedig észak-izraeli városokra zúdított rakétaesőt a 2006. nyári háború idején. Izraeli civilek milliói élnek a Hamász és a Hezbollah rakétáinak hatósugarán belül, és az izraeli hadsereg eddig képtelennek bizonyult megállítani a támadásokat.

2010. január 07.

Forrás: Népszava/SpaceWar.com