mist s

palyfelv

kub s 

kep 01

 

 

 

Tor, az ukrán utasszállító végzete


Ahogy azt a nyugati elemzők valószínűsítették, az Ukrán Nemzetközi Légitársaság PS752-es repülőjáratát egy iráni – TOR-M1 (NATO kódja SA-15 Gauntlet) légvédelmi rakétarendszerről indított –rakétával lőtték le.

 

Mi is ez a fegyverrendszer és mire képes?

 

A TOR-M1 egy orosz hadiipari vállalatóriás, az Almaz-Antey által gyártott lánctalpas, önjáró légvédelmi rakétarendszer, kep02melyből csak Oroszországban 172 darab szolgál. Az oroszok a rendszert erősen népszerűsítették a nemzetközi piacokon, így azzal számottevő sikert értek el. Eddig hét ország, legkevesebb 235 darabot rendelt ezekből az eszközökből, azt a 29 darabot is ideértve, amelyeket Teherán 2006-ban szerzett be a légvédelmi képességei megerősítésére tett programja részeként. Minden egyes Tor-M1 8 darab 9M330 vagy 9M331 rakétával van feltöltve, amelyeket függőlegesen indítanak a lövegtoronyból.

 

A célfelderítési, célmegjelölő és rávezető funkciókat a harcjármű tetejére épített 3D-s doppler radar, valamint az eszköz elejére szerelt fázisvezérelt antennaráccsal rendelkező (phased-array) impulzus üzemmódú, K sávban működő doppler radar biztosítja. Az eszköz elsődleges feladata a közeli hatótávolságú légvédelem – ennek megfelelően a közepes, alacsony és rendkívül alacsony magasságokban repülő helikopterek, merevszárnyas légi járművek, pilóta nélküli repülőeszközök (UAV-k) felderítésére, követésére és megsemmisítésére tervezték. A rendszer teljesen automatizált, képes egyidejűleg két légi cél megsemmisítésére 12 km távolságig és 7 km magasságig.

Irán a Tor-M1-en kívül számos más, szintén meglehetősen hatékony közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel rendelkezik, amelyeket az utóbbi 30 év során saját maga fejlesztett ki, illetve import útján szerzett be, úgymint a Pantsyr-S1-et Oroszországtól, a QW-1 és QW-11-es rendszereket Kínából.

kep 03 kep 04

2020. január 29.

Fordította, összeállította: Halász Csaba őrnagy

Források:

https://www.shephardmedia.com/

http://www.deagel.com

https://www.bbc.com