mist s

palyfelv

kub s 

KEP01

 

Szerbia Pancir–Sz1 légvédelmi rendszert vásárol

Oroszország egy hat komplex harcjárműből álló Pancir–Sz1 üteget szállít Szerbiának még 2020-ban.

„A két ország már aláírta a beszerzésről szóló szerződést, az előkészítés megkezdődött, a teljesítés még idén megtörténik” – hozta nyilvánosságra az orosz Szputnyik hírügynökség egy védelmi együttműködési szektorból származó forrásra hivatkozva.

Alekszandar Vucsics szerb államfő 2019 októberében, Oroszország és Szerbia Szláv Pajzs-2019 fedőnevű közös hadgyakorlataKEP02 alatt jelentette be a szerződés megkötését. A közös gyakorlaton orosz Sz–400 légvédelmi rendszerek és Pancir–Sz légvédelmi rakéta és tüzér eszközök is bemutatkoztak Szerbiában. Ezek a fegyverrendszerek gyakorlat céljából első alkalommal települtek Oroszország területén kívülre.

„Természetesen aggályosnak tartjuk az orosz eszközök szerb területen történő megjelenését és a komolyabb jelentőséggel bíró orosz fegyverrendszerek lehetséges szerb beszerzését is” – nyilatkozta novemberben az Elsat televíziónak Matthew Palmer, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára.

A Pancir–Sz1 (NATO kódja SA–22 Greyhound) légvédelmi rendszert kis és földközeli magasságon érkező légitámadások elleni védelemre tervezték.

Egy mobil Pancir–Sz1 üteg maximum hat komplex harcjárművel rendelkezhet, amelyek irányított légvédelmi rakétákat és 30 mm-es légvédelmi gépágyúkat hordoznak. Az üteg részét képezi még továbbá két komplex harcjárművenként egy töltő-szállító gépjármű, valamint kiszolgáló és kiképzést támogató berendezések.

KEP03 KEP04

 

 2020. január 23.

Fordította: Nagy Sándor őrnagy


Forrás: https://www.defenseworld.net