mist s

palyfelv

kub s 

Avangard kép01

 

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Az új interkontinentális rakétarendszer, amely képes a hangsebesség 27-szeresével repülni, 2019. december 27-én elérte műveleti készenlétét – jelentette Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi minisztere Vlagyimir Putyin elnöknek.

Putyin az Avangard hiperszonikus rakétarendszert hatalmas technológiai áttörésként jellemezte, amelynek jelentőségét az 1957-ben felbocsátott első szovjet műholdéhoz hasonlította. Az új orosz rakétarendszer, az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi stratégiáját jelentős kihívás elé állította.

Az Avangardot egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétáról indítják, azonban ellentétben a hagyományos rakétákkal, amelyek szétválás után egy meghatározott, optimális röppályát repülnek a célig, az Avangard képes éles, váratlan manővereket végrehajtani a célba történő becsapódás elött, ezáltal sokkal nehezebb elfogni és megsemmisíteni. Avangard kép03

Putyin 2018 márciusában említette előszőr az Avangardot egyik beszédében, mint leendő új rakétarendszert. Kijelentette, hogy a rakétarendszer azon képessége, miszerint a rakéta éles irányváltásokat tud végrehajtani a cél felé tartó röppályán, a jelenlegi rakétavédelmet hatástalanná teszi. 

"Úgy száguld a cél felé, mint egy meteorit, mint egy tűzgolyó" - mondta akkoriban.

Az orosz hadsereg állítása szerint az Avangard 27-szer gyorsabban képes repülni, mint a hangsebesség és akár 2 megatonnás nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni.

Putyin szerint Oroszországnak azért kell kifejlesztenie az Avangardot és más leendő fegyverrendszereket, mert az Egyesült Államok is erősíti rakétavédelmi rendszereit, amely degradálja Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Moszkva nem ért egyet Washington azon állításaival, miszerint rakétapajzsának nem az a célja, hogy ellensúlyozza Oroszország hatalmas rakéta-arzenálját.

Putyin kiemelte, hogy Oroszország az egyetlen hiperszonikus fegyverekkel felfegyverzett ország, és először vezet a világon egy teljesen új fegyver típus kifejlesztésében, ellentétben a múlttal, amikor csak felzárkózni próbált az Egyesült Államok fejlesztéseihez.

Az orosz média jelentései alapján az Avangardot először a szovjet fejlesztésű RS–18B (NATO kód: SS–19) interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelik fel.Avangard kép02

Azonban feltehetően a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta rendszerbeállítása után az Avangard az új hordozórakétával kerül alkalmazásra.

Az orosz Védelmi Minisztérium nyilatkozata alapján, bemutatták az Avangard-ot – az Egyesült Államokkal kötött New Start nukleáris fegyverekről szóló szerződés átláthatósági intézkedéseinek részeként – az amerikai ellenőri csoportnak.

Az amerikai tisztviselők szenzorok űrben való alkalmazásáról egyeztettek, hogy az ellenséges rakéták, különösen a hiperszonikus fegyverek gyorsabban észlelhetők legyenek. Az amerikai kormány azt is tervezi, hogy megvizsgálja rakétaelhárító rendszer űrben történő elhelyezésének, alkalmazásának lehetőségét, így az Egyesült Államok a beérkező ellenséges rakétákat a repülés első percében semmisítheti meg, amikor még a hordozórakétáról még nem vált le a harcirész. A hiperszonikus rakéták elleni védelemről bővebben olvashat korábbi szakmai cikkünkben (http://www.raketaezred.hu/index.php/hirek/szakmai-hirek/1214-elso-lepes-a-hiperszonikus-raketak-elleni-vedelemben).

A Pentagon már évek óta dolgozik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén. Mark Esper védelmi miniszter augusztusban kijelentette, hogy "még szükség van néhány évre", mielőtt az Egyesült Államok is rendelkezni fog ilyen fegyverrel. A fejlesztés magas prioritású, ugyanis a hadseregnek a jövőben új, nagyhatótávolságú fegyverekre van szüksége.

 2020. január 10.

Fordította, összeállította: Petz Tibor százados

Forrás: https://www.cbsnews.com

https://www.bbc.com

https://www.rferl.org/