mist s

palyfelv

kub s 

kep01 

Első lépés a hiperszonikus rakéták elleni védelemben

WASHINGTON – A Rhea Space Activity (asztrofizikai tanácsadó szervezet – a továbbiakban: RSA) és a Lunar Resources (az űr infrastruktúra gazdaságos létrehozásához szükséges technológiák kifejlesztését végző vállalat) képviselői a közelmúltban, egy az innovatív technológiák és új partnerek bemutatását célul kitűző rendezvényen azt állították, hogy megtalálták a választ a Pentagon legégetőbb problémájára, a modern, nagy sebességgel és előre nem meghatározható röppályán repülő rakéták felderítésére és nyomkövetésére.

A megfogalmazott javaslat szerint a kitűzött cél megvalósításának első lépése egy nagyméretű tükör legyártása az űrben. Az elképzelésnek megfelelően a tükröt az űrben szerelnék be egy teleszkópba, amellyel a hiperszonikus rakétákat derítenék fel, mondta el Shawn Usman asztrofizikus, az RSA egyik alapítója.


Az Amerikai Egyesült Államok biztonságpolitikai szakértői valós fenyegetésként értékelik a jelenlegi rakétavédelmi rendszereken is áthatolni képes hiperszonikus légi járműveket, éppen ezért a Pentagon is vizsgálja az ilyen fegyverek elleni védelem lehetőségeit és arra a következtetésre jutott, hogy azok detektálása és követése az űrben telepített szenzorok alkalmazásával a legkedvezőbb.
kep02
„A fejlett hiperszonikus légijárművek felderítéséhez nagy fényrekeszes elektro-optikai és infravörös (a továbbiakban: EO/IR) érzékelőkre van szükség, és az elképzelés az, hogy azokat az űrben kell megépíteni.”- nyilatkozta Usman. A Lunar Resources segített az RSA-nak kifejleszteni egy rendkívül nagyméretű EO/IO szenzor űrben történő összeállításának a koncepcióját.

Usman elmagyarázta, hogy a rakományok egyik jelentős része egy speciális festék, amely a Ruby Sky nevű műhold EO/IR szenzorának részét képző tükör optikai bevonatához szükséges. Ennek a műholdnak kell demonstrálni azt, hogy képes érzékelni a célokat az űrből. Rámutatott arra is, hogy ezt az űrtechnológiát már bemutatta a NASA a Wake Shiled Facility-vel (egy 3,66 méter átmérőjű, 4 tonnás automata gyártóegység), amelyet egy űrsikló elsődleges rakományaként juttattak az űrbe azzal a céllal, hogy teszteljék a félvezető anyagok és a vékony rétegű bevonatok gyártását az űrben.

Cameo Lance az RSA fizikusa felvetette, hogy a Ruby Sky kísérlet a teleszkóp építésének egy teljesen új módjához vezethet. „Már 70 éve építünk teleszkópokat ugyanazzal a módszerrel. A teleszkópok elsődleges tükrei a földön készülnek, aztán azokat betesszük egy rakétába és felrepítjük az űrbe. A rakéták mindig is korlátozták a lehetőségeinket, befolyásolva az elsődleges tükör méretét. Ha azonban az űrben állítjuk össze az elsődleges tükröt, akkor már nincs akadálya a megfelelő méret kialakításának. Ha a kísérlet sikerül, a későbbiekben akkora tükröket építhetünk, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy észlelhessék azokat a jeleket is, amelyeket jelenleg nem vagyunk képesek detektálni. A NASA félvezetőket készített az űrben. Mi most tükröket csinálunk.”- mondta Lanse.

Becslések szerint a koncepció megvalósításának költségei meghaladhatják 20 millió USD-t is.

 

2020. január 02.

Fordította, összeállította: Halász Csaba őrnagy

Források:

https://spacenews.com

https://www.dvidshub.net