mist s

palyfelv

kub s 

 

KEP01

„Mindent látó” radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer

Fontos mérföldkőhöz ért az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének légvédelmi alakulatai gerincét alkotó MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszer radarjainak leváltását célzó program. Az Alsóbb Szintű Lég- és Rakétavédelmi Szenzor (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor – LTAMDS) néven futó pályázatának október 17-én ismertté vált eredménye alapján a Raytheon hadiipari vállalat (a Patriot rendszer és jelenlegi radarjának gyártója) nyerte el a 384 millió dolláros szerződést. A 6 készlet radar gyártására, tesztelésére vonatkozó programnak a 2022-es pénzügyi év végéig kell megvalósulnia. Az eszközök leszállítása után, az azokkal szerzett tapasztalatok függvényében lehetőség nyílhat az Amerikai Szárazföldi Haderő 15 Patriot osztálya által üzemeltetett több, mint 60 készlet MPQ-65 lokátor leváltására.

2019 tavaszán a New Mexico-i White Sands bázison a Lockheed Martin és a Northrop Grumman hadiipari vállalatokKEP02 prototípusai mérték össze képességeiket a későbbi nyertes pályázó Raytheon-al. A 3 hónapos tesztelési folyamat során valós repülésekkel, szimulációkkal támogatva a szakterület elismert képviselői vizsgálták a radarok képességeit, bonyolult körülmények között és elektronikai zavarás jelenlétében is. Az összegyűjtött adatok, tapasztalatok alapos elemzése után hozták meg a döntést a legjobb pályázatról.

A jelenleg is zajló modernizációs erőfeszítések keretében a Patriot osztályok összes MPQ-65 radarjának teljes körű digitalizációja, képességnövelése tervezetten 2020. végéig megtörténik. A program egyik fontos mozgatórugója, hogy az újabb PAC-3 MSE rakéták képességeit a rendszer nem tudta kihasználni a jelenlegi radarok elégtelen felderítési távolsága miatt. Az MPQ-65A néven hadrendben tartott megújult lokátor azonban hiába jelentős előlépés minden téren, az elődjéhez hasonlóan fix, 120°-os oldalszögtartományú felderítési zónájával nem felel meg a jövőben várható egyre összetettebb kihívásoknak. Emellett azonban meg kell jegyezni, hogy a szakértők véleményei megoszlottak, mivel sokan a meglévő radarok és más rendszerek szenzorainak megfelelően integrált alkalmazásával is elérhetőnek látták a szükséges lefedettséget. Az évek óta húzódó pályáztatások során ezen vélemények figyelembe vételével az Amerikai Szárazföldi Haderő ki is vette a követelményrendszerből a 360°-os lefedettség kialakításának képességét. Mindenesetre a pályázat eredménye alapján egy önmagában is „mindentudó” eszköz fogja biztosítani a Patriot osztályok rugalmas bevethetőségét,KEP03 képességeinek maximális kihasználását.

A Raytheon LTAMDS érdekes megoldás segítségével tud 360°-os lefedettséget szolgáltani. A radar 3 fázisvezérelt antennaráccsal rendelkezik, így bármely irányban képes felderíteni. Egy nagyobb antennarács a fő lőirányba néz, míg két kisebb a maradék oldalszögtartományt fedi le. A megoldás kiküszöböli az eredeti MPQ-65 radarok hiányosságait, de a mechanikusan forgatott antennarácsokkal szemben is vannak előnyei, hiszen azoknál tűzvezetés esetén le kellene állítani a forgást, ami viszont a felderítés hatékonyságát csökkenti. A különböző harcászat-technikai paraméterek egyelőre nem ismertek, mindenesetre a gyártó szerint a két kisebb antennarács is a jelenlegi radar képességeinél 100%-al jobban teljesít durván feleakkora fizikai méretek mellett. Ennek elérésében a legújabb, gallium-nitrid (GaN) alapú félvezető technológia alkalmazása nyújt segítséget, mely az elemi adó/vevő egységek méret és hűtésigény csökkenését teszi lehetővé megnövekedett teljesítmény mellett. A fejlesztés során légvédelmi tapasztalKEP04atokkal rendelkező katonák segítségével arra törekedtek, hogy a kiképzés, az üzemeltetés, valamint a karbantartás minél egyszerűbb legyen nagyfokú üzembiztosság mellett. A hordozó alváz és a fizikai méretek tekintetében a radar megfelel az összes szállítási és mobilitási követelménynek, beleértve a légi szállíthatóságot is.

A Raytheon LTAMDS nyitott architektúrával rendelkezik, ami biztosítja a jövőbeni modernizációk, új képességek gyors és hatékony kialakítását. Az első számú prioritást élvező légvédelmi fejlesztési program, az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Harcvezető Rendszer (Integreted Air and Missile Defense Battle Command System – IBCS) tervezetten minden szárazföldi légvédelmi eszköz számára az összes harc- és tűzvezetésben lényeges adathoz közös hozzáférést biztosít majd. A Raytheon LTAMDS már teljes mértékben kompatibilis a jelenleg tesztelés alatt álló IBCS-vel, így a radar által szolgáltatott adatokat más légvédelmi rendszerek is használhatják majd. Természetesen erre szükség is lesz, hiszen az IBCS lényege, hogy a parancsnokok a rendszerbe integrált összes szenzor és tűzalegység közül szabadon választva azt a kombinációt használhassák, ami az adott cél leküzdéséhez a leginkább megfelel.

2019. november 07.
Fordította: Vadász István százados

Forrás:

https://dsm.forecastinternational.com

http://raytheon.mediaroom.com

https://www.defensenews.com

https://www.c4isrnet.com

https://www.army.mil