mist s

palyfelv

kub s 

KEP01

 

Zajlik az Sz–400-as rendszerbeállítása Törökországban

Oroszországban már folyik a kezelők felkészítése. Törökország védelmi minisztériumának szeptember 04-én kiadott közleménye szerint az oroszországi Gatcsinában megkezdődött a török légierő állományából kijelölt személyzet kiképzése az Sz–400 légvédelmi rendszerre.

Ankara júliusban kezdte el átvenni az orosz légvédelmi rendszer elemeit, július 25-ig egy üteg technikai eszközeinek leszállítása történt meg. Egy második alegység eszközeinek átvétele augusztus 27-én kezdődött, a török védelmi minisztérium szerint ezek leszállítása KEP02nagyjából egy hónapig fog tartani.

Az Sz–400-as megvásárlásáról a törökök 2017 áprilisában írtak alá megegyezést Oroszországgal, miután úgy érezték, hogy amerikai szövetségesükkel már hosszú ideje elhúzódó tárgyalásaik a Patriot légvédelmi rendszer megvásárlásáról nem vezetnek eredményre.

Az amerikai vezetés mindvégig ellenezte az orosz berendezések beszerzését, úgy érvelve, hogy azok nem lennének kompatibilisek a NATO meglévő rendszereivel, illetve mellettük kitennék legfejlettebb, ötödik generációs harci gépüket, az F–35-öst az oroszok esetleges kémkedésének. Törökország az érvekre válaszolva kijelentette, hogy az Sz–400-ast nem kapcsolnák be a NATO légvédelmi rendszerébe, így az semmilyen fenyegetést sem jelentene a szövetségre vagy annak harci eszközeire. A törökök emellett indítványozták egy bizottság felállítását a technikai kérdések tisztázására, az Amerikai Egyesült Államok azonban eddig nem reagált a javaslatra.KEP03

Áprilisban Ankara kijelentette, hogy nem áll el az orosz fegyver beszerzésétől, ezután az Amerikai Egyesült Államok elindította Törökország kizárását a nemzetközi F–35-ös programból. A feszültség még tovább nőtt júliusban, amikor az első orosz szállítmány beérkezett, Washington pedig a kizáráson túl további szankciókat helyezett kilátásba.

Ankara álláspontja szerint az amerikaiaknak a Patriot rakéták eladásával kapcsolatban mutatott vonakodása vezetett ahhoz, hogy más lehetőséget kellett keresniük, az oroszok pedig jobb ajánlatot tettek, amely egyes technológiai folyamatok átadását is magába foglalta.

Egy izraeli, műholdas felderítéssel foglalkozó társaság, az ImageSat International műholdképeket tett közzé szeptember 03-án egy török légibázisról, ahol feltételezhetően az Sz–400-as elemei láthatóak, amelyek az elmúlt időszakban egy nagyszabású szállítási műveletKEP04 keretében érkeztek Oroszországból Törökországba. A társaság elemzése szerint a rendszert letelepítették, és üzemkész állapotba helyezték az Ankarától 35 km-re lévő Mürted Légibázison.

A társaság álláspontja szerint a légibázist valószínűleg csak a rendszer végleges helyére történő átcsoportosítást megelőző vizsgálatok és tesztek idejére használják, ugyanakkor nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy ez a légibázis marad az állandó települési hely.

A török hatóságok eddig nem fedték fel, hol lesz az orosz rendszer végleges állomáshelye, a védelmi minisztérium és Erdogan török elnök azonban többször is megerősítette, hogy a világ egyik legfejlettebb rakétarendszerének tartott Sz–400-as 2020 áprilisára el fogja érni a műveleti készenlétet.

 

 2019. szeptember 12.
Fordította: Nagy Sándor őrnagy

Forrás: https://www.dailysabah.com

 

Fordította: Nagy Sándor őrnagy

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE