mist s

palyfelv

kub s 

KÉP cím

Táv vezérelt rakétavédelem

Ezredünk folyamatosan nyomon követi a NATO és azon belül is az amerikai ballisztikus rakétavédelmi képesség kialakulását, fejlődését. Több szakmai cikkben is beszámoltunk különböző lég- és rakétavédelmi rendszerek éleslövészeteiről, azok eredményeiről. Most egy újabb, korábban nem alkalmazott szegmense mutatkozott meg a fegyvernemnek.

Augusztus 30-án a Marsall-szigetek, Kwajalein-atoll bázisán állomásozó amerikai 11. Légvédelmi Dandár E-62-es ütegének állományára nagy feladat várt. Első alkalommal nyílt lehetőségük a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense–THAAD)KÉP01 ma rakétavédelmi rendszer indítóállványainak távvezérlési funkcióját alkalmazni.

Megjegyzés: A THAAD rendszer feladata a kijelölt katonai objektumok, csapatcsoportosítások, kritikus jelentőségű infrastruktúra és települések ballisztikus rakéták elleni védelme, a ballisztikus rakéták repülésének visszatérő fázisában (Terminal Phase) – atmoszférán belül (endo-atmoszferikus) és az atmoszférán kívül (exo-atmoszferikus) – történő megsemmisítésével.

A gyakorlat fő célkitűzése nem változott a korábbi éleslövészetekhez képest, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat kellett felderíteni, elfogni majd megsemmisíteni. A rendszer tűzvezető és radar elemeinek szakállománya (a harctéri körülmények életszerű szimulálása érdekében) nem rendelkezett információval a célanyag indításának idejéről és helyéről. A harcálláspont az indítóállványoktól távol került telepítésre, így a harci munka, a célok detektálása és elfogása is távvezérléssel történt. E funkció, a jövőben egy sokoldalúbb és rugalmasabb alkalmazási módot biztosít, mivel a nagyobb települési távolságokokkal értelemszerűen nagyobb terület oltalmazása is megvalósítható.

„Ez a tesztKÉP02-ma szemlélteti a THAAD rendszer folyamatosan bővülő lehetőségeit, a ballisztikus rakéták felderítésének és megsemmisítésének képessége biztosítja nemzetünk, csapataink és szövetségeseink védelmét.” – nyilatkozta Jon A. Hill altengernagy az Amerikai Egyesült Államok Rakétavédelmi Ügynökségének (Missile Defense Agency – MDA) főigazgatója.

A Koreai-félszigeten kialakult folyamatos krízis miatt, az amerikai hadsereg a THAAD rendszerbe szeretné integrálni a Patriot fegyverrendszer egyes elemeit is. A sikeres interoperabilitás lehetőséget biztosítana arra, hogy egy esetleges rakétatámadás esetén azt a rendszer részelemet alkalmazzák (pl. THAAD radar – Patriot indítóállvány), amellyel az oltalmazás leginkább megvalósítható.

A gyakorlaton elért eredmények, továbbá az eddigi éleslövészetek (az augusztusi volt a 16.) alkalmával demonstrált képességek egyaránt hozzájárulhatnak a THAAD fegyverrendszert megrendelő országok körének bővüléséhez is.

2019. szeptember 4.
Fordította és összeállította: Szabó Dániel főhadnagy

Forrás:

https://www.defensenews.com

https://thedefensepost.com