mist s

palyfelv

kub s 

01 22

Az Egyesült Királyság lézerfegyvereket használna rakéták és drónok megsemmisítésére

LONDON - A Brit Védelmi Minisztérium (MoD) bejelentette, hogy Anglia 162 millió dolláros befektetést tervez három irányított energiájú fegyver kifejlesztésére, amelyek közül egyet kifejezetten drónok elhárítására kívánnak rendszeresíteni.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint az elmúlt hetekben a különböző iparágak előzetes értesítést kaptak arról, hogy kettő lézer-alapú-, és egy rádió-frekvencián működő fegyvert kívánnak beszerezni a technológiában rejlő potenciál kihasználása és mielőbbi harctéri alkalmazhatósága érdekében.

A tervek szerint a beszerzési eljárás még ez évben elindulhat és remélhetőleg 2023-ban már teszteket végezhetnek a fegyverrendszerekkel.

A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a folyamat még túlságosan korai státuszban van ahhoz, hogy részletes határidőkről és a beszerzési eljárás részleteiről érdemben beszélhessenek. A hivatalos nyilatkozatból az is kiderült, hogy az Védelmi Minisztérium a program végrehajtása céljából új irodát nyit és már a szakemberek toborzását is megkezdte.

A kifejlesztendő fegyverrendszerek a "Novel Weapons Programme" részei, amely azért felelős, hogy tesztelje, illetve 02 22rendszeresítse az új eszközöket. Az új fegyverek várhatóan 10 éven belül jelenhetnek meg a harctéren.

A Britek már korábban is foglalkoztak a lézer-alapú technológia fejlesztésével. A 37 millió dolláros Dragonfire elnevezésű programot 2017 óta egy iparági konzorcium is támogatja. A Dragonfire programban, többek között az MDBA, a Qinetiq, a BAE Systems, illetve a Leonardo is rész vesz. A Védelmi Minisztérium részéről a Védelmi Tudományos- és Technológia Labor vezeti a közös erőfeszítést. A tervek szerint a fegyverrendszer legelső tesztjei már idén megkezdődhetnek.

A projekt szóvivője elmondta, hogy a Dragonfire elsődleges célja a technológia életképességének felmérése, majd annak sikerét követően a hangsúly a méret, a funkcionalitás, illetve a meglévő platformokra való integráció kérdései köré fog terelődni.

Az új program kettő nagyenergiájú lézerfegyver rendszerbe állítását fogja magába foglalni. Az egyik elsősorban hadihajók légvédelmét fogja biztosítani, míg a másik hasonló fegyverrendszer szárazföldi gépjárműveken lesz elhelyezve a közeli hatótávolságú légvédelmi, illetve megfigyelés-felderítés elleni feladatok ellátására.

A program harmadik elemének célja a szárazföldi járművek egy olyan nagy erejű, rádiófrekvencián alapuló fegyverrel történő felszerelése, amely képes hatékonyan fellépni drónok ellen. A rendszer további feladata, hogy megsemmisítse, működésképtelenné tegye a különböző ellenséges számítógépeket és hálózatokat.

A Védelmi Minisztérium 03 22közleményéből kiderül, hogy Nagy-Britannia több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az irányított energiájú fegyverek fejlesztése terén, amely idő alatt az ország élenjáró lett e területen és a tesztelés és értékelés globális központjává vált .

"Az új fegyverrendszerek várhatóan 2023-ban kezdik meg tesztüzemüket a Királyi Haditengerészet hajóin és a Hadsereg járművein, azonban amint elérik végleges állapotukat, mindhárom fegyvernemben rendszeresíthetik. A fegyveres erők a teszteket arra fogják felhasználni, hogy jobban megértsék az irányított erejű fegyverek működését, kihozzák belőlük a maximumot, felmérjék azt, hogy mennyire lehet azokat a létező platformokba integrálni" - számolt be a Védelmi Minisztérium.

A fegyverekről már olyan képek is napvilágot láttak, amelyeken egy Type 26 típusú fregatton, illetve egy Wildcat helikopteren vannak elhelyezve.

Az új program a sikerek ellenére még mindig csak egyfajta felzárkóztatása a szigetországnak, hiszen az Egyesült Államok Haditengerészete már több éve használ a hadihajóin lézerfegyvereket, és jelenleg is azon dolgozik, hogy egy ehhez hasonló fegyverrendszert telepítsen a Preble rombolóra 2021-ben.

Szárazföldi vonalon a német Rheinmetall már több éve fejleszt saját lézerfegyvert, amellyel nemrégiben átfogó teszteket végzett azzal a céllal hogy megvizsgálja, miképp lehetne azt a Boxer-hez hasonló harcjárműveken elhelyezni.

2019. július 22.
Fordította: Nagy Dániel hadnagy

Forrás: https://www.defensenews.com/global/europe/2019/07/09/uk-shoots-for-new-laser-weapons-against-drones-missiles/