mist s

palyfelv

kub s 

 KÉP01

Kinyílt Amerika északi szeme

Mint arról korábban egy szakmai cikkben ezredünk is hírt adott, a Lockheed Martin hadiipari vállalat nyerte azt a pályázatot, melynek célja az Amerikai Egyesült Államok integrált légvédelmi és ballisztikus rakétavédelmi képességeinek fejlesztése. Ennek egyik alapeleme a nagy felderítési távolságú, diszkriminációs képességű radar (Long Range Discrimination Radar – LRDR), amelynek első darabját a közép-alaszkai Clear település közelében állítják rendszerbe.

Az itt található légierős támaszpont nem ismeretlen az ország rakétavédelmi képessége szempontjából. Az 1950-es évek hidegháborús korszakában először egy ballisztikus rakéta előrejelző állomás került ide telepítésre, majd később a technológia fejlődése miatt (gyorsabb, kisebb ballisztikusrakéták, tengeralattjáróról indítható nukleáris töltetű rakéták) az itt állomásozó erőket mindig a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel (fázis vezérelt radarok).

Idén a szerződésben előírt ütemterv alapján megkezdődtek a LRDR kivitelezési munkálatai, és az eszköz feltehetően már 2020-ra üzembe áll. Az alaszkai beruházás költsége meghaladja a 128 millió dollárt, de ez csak egy kisebb szegmense a teljes 784 millió dolláros keretnek.

Az LRDR program adja a gerincét az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (Missile Defense Agency – MDA) projektjének, melynek célja a ballisztikus rakéták fenyegetésének csökkentése, valamint a már létező ballisztikus rakétavédelmi rendszer (Ballistic Missile Defense System) fejlesztése. A nagyhatótávolságú radar pontos és megbízható felderítési adatainak segítségével az ellenség irányából érkező ballisztikus rakéták már pályájuk középső szakaszán megsemmisíthetőek. Az LRDR tervezése során figyelembe vették a jövőbeni fejleszthetőség és bővíthetőség lehetőségét (mind hardveres, mind szoftveres szempontból).KÉP02

A LRDR további előnye, mint ahogy neve is mutatja, a célok értékelése és fenyegetésük osztályozása. Tömeges ellenséges rakétacsapás esetén a radar szoftveres rendszere kiválasztja a valódi harcifejjel rendelkező célokat és ezek paramétereit küldi tovább az elfogó rakéták számára, míg az úgy nevezett álrakétákat (megtévesztésre használt, harcifejjel nem rendelkező rakéták) figyelmen kívül hagyja.

Bár jelen pillanatban a megbékélés jelei mutatkoznak az Egyesült Államok és Észak Korea között, ne felejtsük, hogy a diktatórikus berendezkedésű ország atomhatalomnak számít, mellyel az amerikai elnök és vezérkara is potenciális veszélyként számol. Fontos lehet megemlíteni még, hogy az utóbbi időben Oroszországban is komolyan felmerült a szándék, hogy elavultnak nem nevezhető rakétáit tovább fejlessze, számukat növelje. Kijelenthető tehát, hogy az Egyesült Államok biztonságának szempontjából az ilyen beruházások sikerei nélkülözhetetlenek, és nagyhatalmi státuszának alappillérei lehetnek a jövőben.

 2019. március 24.
Fordította/ szerkesztette: Szabó Dániel hadnagy

Forrás:

https://www.militaryaerospace.com/articles/2019/03/radar-ballistic-missile-defense-gallium-nitride-gan.html?fbclid=IwAR2C-Ka7HuFEkgqals-XFOw_oRJWq32booOoWkxUlK5M33hLeQsAzCbDNeQ

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/long-range-discrimination-radar.html

http://raketaezred.hu/index.php/hirek/friss-hirek/1026-tovabb-bovulhet-az-egyesult-allamok-ballisztikus-raketak-elleni-vedelmi-rendszere