mist s

palyfelv

kub s 

N1 

Kiszámíthatatlanságban és a meglepetésben az erő

STUTTGART, Németország – Az Amerikai Egyesült Államok napjaink egyik legkorszerűbb rakétavédelmi rendszerét telepítette Izraelbe, amely jelentős mértékben hozzájárul a zsidó állam amúgy is meglehetősen szofisztikált légvédelmének hatékonyságához.

A THAAD (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense) néven ismert lég- és rakétavédelmi rendszer Izraelbe történő telepítésére vonatkozó döntést a Pentagon által lefektetett új stratégiai irányelvekkel összhangban hozták meg. Az új stratégia azon képességeket helyezi előtérbe, amelyek biztosítják az Amerikai Haderő egyes elemeinek gyorsabb és más (nem baráti) nemzetek által kiszámíthatatlanabb, globális áttelepítésének lehetőségét.N2

„Az Amerikai Haderő ilyetén való alkalmazása kiszámíthatatlanná teszi tevékenységünket az ellenfeleink számára, miközben a szövetségeseink és partnereink számára stratégiai kiszámíthatóságot biztosít.” – áll a németországi Stuttgartban települt Amerikai Hadsereg Európai Parancsnoksága (US European Command – US EUCOM) által kiadott nyilatkozatban.

Habár EUCOM által közzétett nyilatkozat nem említ meg semmilyen specifikus fenyegetést, Izrael egyre fokozódó aggodalommal követi az Irán által támogatott katonai és félkatonai szervezetek tevékenységét a szomszédos Szíriában, ahol az izraeli légierő már több alkalommal hajtott végre légicsapásokat is.

A katonai erő dinamikus telepíthetőségére, illetve alkalmazására vonatkozó stratégiai irányelvek bevezetése a korábbi védelmi miniszter, Jim Mattis nevéhez fűződik és az Egyesült Államok haditengerészeténél már megkezdődött azok implementálása is, melynek megfelelően a haditengerészeti erők alkalmazása a korábbi hathónapos ciklusok helyett rugalmasabban és magasfokú reagálóképességet biztosítva került betervezésre. A magasfokú flexibilitást és a szembenálló fél számára a katonai erő alkalmazásának/(át-)telepítésének kiszámíthatatlanságát megcélzó változások teljesen összhangban vannak az Amerikai Egyesült Államok előző évben megjelent nemzetbiztonsági stratégiájával és a haditengerészet mellet a szárazföldi haderő is ennek megfelelően tervezi és hajtja végre a feladatrendszerét. A szárazföldi haderőnem már előző évben – Pat Shanahan védelmi miniszter utasítására – áttelepítette a Fort Bliss-ben állomásozó 13. légvédelmi tüzérdandárt és a 32. lég- és rakétN3avédelmi parancsnokságot Izraelbe. Az EUCOM szerint az amerikai erők Izrael területére történő áttelepítése ékes példája az Egyesült Államok Izrael biztonsága iránti elkötelezettségének.

„A THAAD a legfejlettebb integrált lég- és rakétavédelmi rendszer a világon és a rendszer Izraelbe történő telepítése demonstrálta, hogy az Amerikai Haderő gyorsan, proaktívan és hatékonyan tud reagálni bármilyen fenyegetésre, bárhol és bármikor. Az amerikai katonák izraeli társaikkal egy olyan misszióban teljesítenek szolgálatot, amely magában foglalja és együttesen alkalmazza az amerikai és az izraeli fegyverrendszereket, azok összeadódó képességei pedig hatékonyabbá teszik a realizálható védelmet. A bilaterális együttműködés során kiemelt hangsúlyt fektetnek a különböző műveleti eljárások, eljárásrendek harmonizálására és egységesítésére is.” – áll a nyilatkozatban.

 2019. március 10.
Fordította: Tóth Norbert alez.

Forrás:

https://www.stripes.com