mist s

palyfelv

kub s 

KÉP011 

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy Törökország Sz-400-ast vásárol.”

München – Egy nappal az után, hogy a tervezett üzlet visszavonására vonatkozóan a törököknek megjelölt határidő lejárt, Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke újra figyelmeztette Törökországot az orosz Sz–400-as légvédelmi rakéta rendszer beszerzésének leállítására.

Pence a Münchenben megrendezett biztonságpolitikai konferencián szólalt fel. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy NATO szövetségeseink az ellenfeleinktől vásárolnak fegyvereket. Képtelenek leszünk a Nyugat biztonsKep33ágát garantálni, ha szövetségeseink Kelet felé kötelezik el magukat.”

Egy amerikai kormányzati tisztviselő a Military Times magazinnak adott nyilatkozata szerint az USA február 15-ét jelölte meg határidőként Törökországnak, hogy reagáljon, és jelezze szándékát az üzlet lemondására. Amennyiben Törökország ennek nem tesz eleget, úgy az USA le fogja állítani a Patriot légvédelmi rendszer közeljövőben tervezett eladását.

„Egyértelművé tettük Törökország számára, hogy nem kapják meg a Patriotot, ha Sz–400-ast vásárolnak.”

A Patriot beszerzése 3,5 milliárd dollárra becsült üzlet lenne, amely 80 darab Patriot PAC–2 GEM és 60 darab PAC–3 MSE rakéta, valamint az azok alkalmazásához szükséges berendezések eladását foglalná magába.

Az Sz–400 beszerzése mindamellett hatással lenne Törökországnak a többnemzeti fejlesztéssel készülő, ötödik generációs csapKÉP22ásmérő vadászrepülőgép (Joint Strike Fighter, F–35) programban betöltött szerepére is.

Idén a Pentagon már tett egy jelentést a Kongresszusnak arról, hogy milyen hatást gyakorolna az F–35 programra, ha Törökországot kihagynák. Mivel egyes részegységek Törökországból érkeznek, így a török beszállítások elmaradása a program csúszását okozhatná.

A Kongresszusban még nem született döntés a hivatalos válaszlépésekről.

Pence megemlített egy további, kockázati forrásnak minősített, keleti termékcsoportot is: a kínai kommunikációs rendszereket.

„Az USA egyértelműen tisztázta biztonsági partnereivel a Huawei és más kínai telekommunikációs cégek által jelentett fenyegetéseket. Peking arra kötelezi ezeket a vállalatokat, hogy hatalmas biztonsági apparátusának hozzáférést biztosítsanak minden adathoz, ami rendszereiken és eszközeikön megjelenik. Létfontosságú telekommunikációs hálózatainkat magunknak kell megvédeni.”

 2019. február 26.
Fordította: Melczer József őrnagy

Forrás: https://www.militarytimes.com/news/your-military/2019/02/16/pence-we-will-not-stand-idly-by-as-turkey-purchases-s-400/