Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

 

Visszavágó az UAV-k ellen: Betekintés az Elta Drónelhárító Rendszerébe (Drone Guard)

 

ASHDOD, Izraeli Állam – A drónok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek mind a katonai, mind a civil infrastruktúrákra.

 

Az elmúlt hónapban drón berepülés bénította meg az angliai Gatwik repülőteret több mint 24 óra időtartamra, amely Brit Fegyveres Erők hazai területen történő „bevetéséhez” vezetett. Január 22-én New Jersey-ben, a Newark Nemzetközi Repülőtéren szintén több mint egy óra időtartamra megzavarta az üzemszerű működést egy drón észlelésről kapott jelentés. Az Iraki Köztársaságban és a Szíriai Arab Köztársaság területén települt, az Iszlám Állam ellen létrehozott nemzetközi koalíció is szembekerült a kereskedelmi forgalomban kapható UAV-k (Unmanned Aerial Vehicle - pilóta nélküli repülőgép) okozta változatos fenyegetéssel

Az Elta Systems (Izrael) repüléssel kapcsolatos iparágának divíziója, egy lehetséges megoldást mutatott be januárban a legújabb generációs Drónelhárító Rendszerével. A Drónelhárító Rendszert először 2015-ben leplezték le, amely a kis sebességű és alacsony jelkibocsátású célok detektálására képes radar és elektrooptikai technológia kombinációján alapul.

Azóta több mint 10 országban több száz egységet értékesítettek. Például az Argentínában is ezt használták a G-20 (a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet) gyűlés és az Ifjúsági Olimpiai Játékok biztosítása során az elmúlt évben.

Az Elta konszern szerint igény merült fel a hajók drónok elleni védelme iránt, különösen azon esetekben, amikor azok idegen kikötőben kötnek ki. 2018 novemberében az Elta a Drónelhárító Rendszert egy kommunikációs felderítő rendszerrel látta el, amely sokkal pontosabban képes detektálni a drónok frekvenciáit. A gyártó modernizálta a rendszer 3D-s radarját, valamint az elektrooptikai és zavaró rendszereit is.

Az Elta gyártja a radart és a zavarókat, míg az elektrooptikai részt az IAI (Israel Airspace Industries) Tamam diviziója készíti.

„Idejekorán találkoztunk ezzel a kihívással és a legelsők között vagyunk akik megkezték a fejlesztést” – mondta el Igo Licht, az Elta alelnöke. „Ezekkel az aszimmetrikus technológiákkal, ha megteszel egy lépést az ellenség is lépni fog. Többek között ez az oka annak, hogy a rendszer ma eltér a kettő évvel ezelőttitől. Az elkövetkező évben más módosításokat is hozzáadunk a rendszerhez, megfeleltetve azt a változó környezetnek.”

A bemutató során az Elta egy sátorba telepített monitor és egy számítógép segítségével mutatta be a radar által lefedett területet. Maga a rendszer 3 fő egységet foglal magába háromlábú állványra telepítve egy körbe forgó radart, egy apró elektrooptikai szenzort (kupola formájút) és egy zavaróállomást.2

A három egység olyan könnyű, hogy akár egy „pickup” teherautóval is szállítható. A drónok lebeghetnek, építmények mögött rejtőzködhetnek, vagy fák között manőverezhetnek, mely miatt nehéz megkülönböztetni őket a madaraktól. Ez az oka annak, hogy a drónészlelésekről szóló jelentések néha pontatlannak bizonyulnak.

Az Elta bízik benne, hogy a radar és a vizuális rendszer kombinációjával, a cél kommunikációs frekvenciája és vizuális megfigyelése alapján a kezelők pontosan képesek azonosítani a drónfenyegetést.

„Megvannak az eszközeink arra, hogy átvegyük az irányítást a drón felett és elfogjuk azokat. Léteznek olyan fenyegető helyzetek is, amikor a drónt meg kell semmisíteni” – modta Licht. „Ez a „gyors megoldás opció” lehet a következő, amit a meglévő rendszerhez hozzáadunk.”

Az IAI állítása szerint a Drónelhárító Rendszer egységei azért nem kerültek egy platformra, mert a nyílt architektúrájú kialakítás lehetőséget ad más paraméterű konfigurációk létrehozására.

Egy repülőtér esetében számos zavaró egységre van szükség (különböző irányokban) azért, hogy minimalizálják az interferencia lehetőségét a repülőtér más rendszereivel. A radart be lehet programozni korlátozott működési területre, kihasználva a 360 fokos felderítési lehetőséget.

Ahogy azt a demonstráció során az Elta bemutatta, amikor a drón lebegett, akkor annak a radarjele lecsökkent. A vörös vonal a monitoron azonban kijelezte, hogy a kommunikációs felderítő rendszer még mindig figyeli-e a drón és annak operátora közötti kommunikációt. Ezzel párhuzamosan a drón vizuális vizsgálatára is van lehetőség.

Amikor eljön az ideje a cél zavarásának, a zavaró funkció lehetővé teszi az operátor részére a GPS jel zavarását is. A bemutató során az Elta aktiválta a zavarót, aminek következtében a drónt irányító személy okos telefonjának a képernyője elsötétült és a kommunikáció megszakadt.

Az Elta szerint a radar 200, míg a kommunikációt felderítő és zavaró eszköz ennél is több célt képes detektálni, ami lehetőséget ad akár „drónrajok” elleni tevékenységre is.

A cég azt is állítja, hogy a zavaró nem „szennyez” más csatornákat, a sugárnyalábja a csatornatípusnak megfelelően irányított, lehetővé téve egyedi célok zavarását anélkül, hogy az másokra hatással lenne.

Mi a helyzet azonban akkor, amikor az ellenséges katonai drónok titkosított csatornákat használnak, vagy a Drónelhárító Rendszer hatótávolságán kívül repülnek? Az Elta nem tagadja, hogy a Drónelhárítót a kis méretű és sebességű drónok ellen tervezték, amelyek hatótávolsága kisebb, mint azok nagyobb megfelelője, ezért a rendszer felderítési távolsága 20 km-ig terjed ki a konfiguráció típusától függően. Az Elta 3D-s radarok úgymint az ELM-2026D, ELM-2026B és ELM-2026BF modellek rövid (10km), közép (15km) és hosszú (20km) hatótávolságúak és az alacsony kisugárzású célok detektálására alkalmasak.

Az izraeli cégek között – amelyek a drónok elleni védekezés piacát célozták meg mostanában – van a Rafael Advanced Defence System a Drón Kupolájával (Dróne Dome) amelyet az Egyesült Királyságnak adtak el, és az Elbit Systems’ ReDrónja – amit 2016-ban jelentettek be, majd a tavalyi nemzetközi légi és űr kiállításon a FIDAE-n szemléltettek Chilében.

  

 

2019. február 17.

Fordította, összeállította: Halász Csaba őrnagy

   

Források:

[1]          Countering UAVs: An inside look at IAI Elta’s Drone Guard, Seth J. Frantzman DefenseNews, https://www.defensenews.com/unmanned/2019/01/28/countering-uavs-an-inside-look-at-iai-eltas-drone-guard/?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Socialflow+DFN&fbclid=IwAR1SajjO8WU9mLW6cMthP23mDxuxblaeQ9iFEMtoOuZH0znDUCw-MLUHJOU (letöltés ideje: 2019. február 11)

[2]          1. számú kép: The Drone Guard deployed in Buenos Aires, Argentina (Photo: IAI), Israeldefense https://missilethreat.csis.org/wp-content/uploads/2017/05/Hwasong-12a.jpg  (letöltés ideje: 2019. február 11)

[3]          2. számú kép: Drone Guard was originally built on adapted radar and existing electro-optical technology, but its manufacturer has updated the platform and shown it off to Defense News in a demonstration. (Seth J. Frantzman/Staff), DefenseNews, https://www.armytimes.com/resizer/_E8o5BK7WWsOIfZ3c0r8Vycj2cE=/1200x0/filters:quality(100)/arc-anglerfish-arc2-prod-mco.s3.amazonaws.com/public/PV6YXTCLMRGCBIAIHSIA6HHRYQ.JPG (letöltés ideje: 2019. február 11)