Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

Talált, süllyedt!

Az MBDA január eleji bejelentése szerint a MISTRAL rakéta immár hajók ellen is bevethető.

Újabb exportlehetőség felé kacsingatva az európai rakétagyártó sikeres tesztindításokról számolt be, amelyeket kisméretű, gyors felszíni célok ellen hajtottak végre. A gyártó közlése szerint a teszteket 2018 végén végezték, ezzel bizonyítva az alapvetően levegő-levegő képességű fegyver haditengerészeti felhasználásának lehetőségét. A MISTRAL rakétát jelenleg is sikerrel alkalmazza több nemzet helikopterekről indítva, vagy mint hazánk földi telepítésű légvédelmi fegyverként is.

Az a képessége, hogy alkalmazható nagy sebességű vízi járművek ellen számos, az aszimmetrikus hadviselés kihívásaira felkészülni kívánó ország fejlesztési törekvéseivel összhangban lehet, legyen az akár kalóz tevékenység vagy gerilla típusú hadviselés.

A demonstráció során a cél egy távirányítású csónak volt 3 kilométeres távolságra a parttól, a rakétát pedig a szintén MBDA gyártmányú ­­˗˗ a teszt kedvéért partra telepített ˗˗­ automatizált SIMBAD-RC haditengerészeti toronyról indították. A gyártó közölte továbbá, hogy a tengerészek védelme is megoldott, hiszen az indító platform távirányítható így használatakor nem kell a hajófedélzeten tartózkodni.

A bemutatón jelen lévő külföldi delegációk nagy száma bizakodásra adhat okot, a már jelenleg is 30 országban jelen lévő új partnereket kereső fegyvergyártó számára.

                                                                                                                      2019. január 12.
Fordította, összeállította: Szigeti Zsolt őrnagy

Források:

[1]        https://www.defensenews.com/global/europe/2019/01/09/mbda-says-its-mistral-missile-can-also-blow-up-small-boats/

[2]        1. számú kép:MBDA missile test (Courtesy of MBDA).jpg, (Mistral rakéta indítása csónak ellen (A fotó az MBDA tulajdona))

[3]        Video: https://youtu.be/RY78aBlUkMQ