Üdvözöljük az ezred honlapján!

 KëP01

Befejeződött az amerikai hadsereg új közelségi gyújtóval szerelt Stinger rakétájának tesztelése


Eredményesen teljesítette az amerikai hadsereg minősítő tesztjeit egy új közelségi gyújtó, amely javítaná és bővítené a Stinger föld-levegő rakéta képességeit.

Az Egyesült Államok floridai Eglin Légibázisán végrehajtott teszt során a korszerűsített fegyverrendszer képességeit demonstrálva a rakéta valamennyi célt hibátlanul és pontosan találta el.

A minősítési próbák során a Raytheon által gyártott könnyű, hordozható (man-portable air defence system: MANPADS) Stinger légvédelmi rendszer rakétáját vállról és járműről egyaránt indítot2ták. Az új közelségi gyújtó az önálló légvédelmi rakétarendszer harci részét a célpont közelében robbantja, emellett azonban a célok közvetlen találattal történő megsemmisítésének lehetősége is megmarad. Ennek köszönhetően a befogható és megsemmisíthető ellenséges eszközök – ideértve a pilóta nélküli repülő eszközöket is - köre jelentősen kibővül.

Kim Ernzen, a Raytheon szárazföldi hadviselési rendszerekért felelős alelnöke szerint az új közelségi gyújtóval felszerelt Stinger rakéta egy megfizethető, a közeljövőben rendelkezésre álló és már bizonyított eszköz a harctéren megjelenő fenyegetések leküzdésére. Kihangsúlyozta: „A hadsereggel együttműködve a legütőképesebb Stingert adjuk a harctéren szolgáló derék katonáink kezébe."

A minősítési teszt befejezését követően az amerikai hadsereg soron kívüli eljárással tervezi a rendszer mielőbbi hadrendbe állítását. A hadsereg további terve szerint a közelségi gyújtókat a rakétákba egy élettartam növelő program részeként építenék be a haderőnem McAlisterben (Oklahoma) lévő lőszergyárában.

A rövid előkészítési időt és a hangsebesség fölötti repülési sebességet figyelembe véve a vállról indítható, indítás után pedig további beavatkozást nem igénylő (fire and forget) Stinger rakéta helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, cirkáló rakéták, illetve kis magasságon repülő merev és forgószárnyas repülőgépek elleni védekezésre egyaránt alkalmazható.

2018. november 15.
Fordította: Melczer József őrnagy
Forrás: https://www.army-technology.com/news/us-army-stinger-fuse-qualification/