Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

KEP01

Oroszország megkezdte a kishatótávolságú Szoszna légvédelmi rakétarendszer délkelet-ázsiai promócióját

A moszkvai Army-2018 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon első alkalommal mutatták be a Szosznát, az orosz Sztrela–10 mobil, kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legújabb változatát. A Nudelman Finommechanikai Tervezőiroda (КБточмаш) a délkelet-ázsiai piacon a korábbi Sztrela–10M komplexumok leváltásához az új Szoszna rakétarendszerrel bővíti kínálatát. Közép-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és Kelet-Európa több mint húsz országának hadseregei korábban a Sztrela–10 számos különböző változatát rendszeresítették.

Mostanra az oroszok befejezték a Pancir–Sz1 fejlesztését és a Tor modernizációját. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek közös tulajdonsága a magas technológiai színvonal, a több tűzcsatorna és a különböző KEP02célok elleni alkalmazhatóság. Ugyanakkor ezek a rendszerek bonyolult felépítésűek, meglehetősen költségesek, rádiófrekvenciás kisugárzásuknak köszönhetően pedig sebezhetőek [zavarhatóak]. A rádiólokációs berendezések gyenge pontjait tanulmányozva Arkagyij Sipunov [Аркадий Георгиевич Шипунов], az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa már az 1990-es években javasolta a Sztrela–10 kiváltására egy elektro-optikai irányítási rendszert és lézervezérlésű rakétát alkalmazó könnyű, passzív és olcsó rakétarendszer kifejlesztését.

A Szoszna kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 10 km távolságig és 5 km magasságig képes légvédelmi oltalmazást biztosítani, ideértve a precíziós fegyverek és szárnyas rakéták elleni védelmet is.

A fegyverrendszer harcjárműre épített, teljesen körbefordítható tornya két oldalára hat-hat Szoszna-R rakétakonténert szereltek. Ugyanez a torony hordozza a célok felderítéséhez és követéséhez, illetve a rakéta rávezetéséhez szükséges, a legmodernebb technológián alapuló, zavarvédett elektro-optikai berendezéseket.

A Szoszna alkalmazható önálló eszközként, de képes egy vegyes légvédelmi csoportosítás vezetési pontjához csatlakozni, onnan pedig célparancsokat fogadni és feldolgozni. A lokátor elleni rakéták alkalmazását lehetetlenné téve a Szoszna a számára kijelölt légtérben képes külső parancsok és felderítési információk, illetve saját kisugárzás nélkül is célok felderítésére és rakéták indítására passzív üzemmódban.

A rendszer főbb jellemzői
Fegyverzet:                 12 db Szoszna–R légvédelmi rakéta KEP03
Rakéta tömege (konténerben):    30 (42) kg
Rakéta maximális sebessége:        900 m/s
Rávezetési mód:            kombinált
Max. megsemmisítési távolság:    10 km
Max. megsemmisítési magasság:    5 km
Reakcióidő:                5 – 8 sec
Utántöltés 12 rakétával:        10 perc
Működési módok:            Autonóm és centralizált


Fordította: Nagy Sándor őrnagy
2018. szeptember 06.

Forrás: https://defence-blog.com/army/russia-offers-sosna-air-defense-system-export-southeast-asia.html
https://kbtochmash.ru/defence/%D0%A1%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0.html