Üdvözöljük az ezred honlapján!

kep 01

Bemutatkozik a Sky Sabre

A brit hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató új generációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. királyi tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.

A Sky Sabre, korábbi nevén Land Ceptor, a jelenleg is rendszerben lévő, rövid hatótávolságú Rapier légvédelmi rakétarendszert hivatott leváltani, tervezetten 2020-ban. Az új típusú, integrált légvédelmi rendszerrel mind a brit szárazföldi haderőt, mind pedig a királyi légierőt felszerelik.

A rendszer különböző modulokból épül fel, úgymint a CAMM (Common Anti-Air Modular Missile – általános, moduláris légvédelmi rakéta) típusú rakéta indítására alkalmas indítóállvány (MBDA fejlesztés), a Giraffe típusú szenzor (Saab fejlesztés) és természetesen a nélkülözhetetlen vezetési pont. Vezetési pontként az izraeli Rafael cég által kifejlesztett, moduláris, integrált lég- és rakétavédelmi vezetési pont (MIC4AMD – Modular, Integrated Battle Management Command, Control, Communications, Computers, Air & Missile Defense System) funkcionál.kep 02

Egy rendkívül kompakt és mobil rendszerről van szó, amely egy vezetési ponttal, indítóállványokkal, valamint egy öszkerékmeghajtásos Rheinmetal MAN HX típusú teherautóra szerelt Saab Giraffe lokátorral rendelkezik.

Az MBDA által tervezet és megépített CAMM típusú rakéta – amelynek fejlesztését a szintén MBDA által gyártott ASRAAM légiharc (levegő-levegő) rakétára alapozták –, 360 fokos lefedettséget biztosít szárazföldi és tengeri alkalmazás esetén egyaránt.

A háromszoros hangsebességgel rendelkező CAMM rakéták hatékony védelmet nyújtanak a különböző típusú légicélok (cirkáló rakétáktól a „szofisztikált”, modern harcirepülőkig) ellen. A CAMM típusú rakéták kiváló zavarvédettségű, aktív radarfrekvenciás keresővel kerültek felszerelésre, amely biztosítja a rakéta számára az időjárástól független alkalmazhatóságot. A 99 kg össztömegű rakéta hatótávolsága meghaladja a 25 km-t.

Távlati tervek alapján a brit királyi haditengerészet Sea Ceptor névvel fogja rendszerbe állítani a légvédelmi rendszert a Type 23 és majdani Type 26 hadihajóin.


2018. február 22.
Fordította: Szabó Krisztián hadnagy
Forrás:
http://www.aviationanalysis.net