mist s

nylt nap 2019

kub s 

 KEP01

Újabb részletek a török Sz–400-as beszerzésről

2018-ra Törökország még közelebb került az orosz Sz–400 légvédelmi rakétakomplexum beszerzéséhez és rendszeresítéséhez. Washingtonból továbbra is igyekeznek meggyőzni a török vezetést, hogy Törökország légvédelmének megerősítésre egy NATO-kompatibilis, azaz alapvetően a NATO tagjai számára kifejlesztett és gyártott légvédelmi rendszerre van szükségük, Ankarában azonban továbbra is az orosz Sz–400 hadrendbe állítását tartják a legmegfelelőbb, leghatékonyabb lépésnek.

Miközben a Pentagon több ízben adott hangot aggodalmának az együttműködési képKEP02esség lehetséges csökkenése miatt, addig az előrehaladott orosz-török tárgyalások egyre konkrétabban mutatják az orosz rendszer beszerzésének részleteit. Az Oroszországi Föderáció hivatalos hírügynökségei több tudósítást és riportot is megjelentettek 2017 végén a megállapodás kereteiről.

2,5 milliárd dollár értékű török Sz–400-as beszerzés
 
Szergej Csemezov, a Rosztek (Ростех) állami vállalat elnökének az orosz Kommerszanty (Коммерсантъ) napilapnak adott nyilatkozata szerint Törökország 2,5 milliárd USA dollár értékben vásárol orosz Sz–400-as légvédelmi rakétarendszereket.

„2,5 milliárd dolláros üzletről van szó. Az Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer első elemeit 2020 márciusában szállítjuk le Törökországnak. Ez a terv.”

A hivatalos bejelentések alapján az orosz és a török pénzügyminiszterek sikeresen befejezték a tárgyalásokat. Csemezov szerint már csak az utolsó aláírások vannak hátra.

„Elmondhatom, hogy a törökök a szerződésben foglalt teljes beszerzési ár 45%-át fogják előre kifizetni, a további 55% pedig orosz kölcsönből lesz finanszírozva. Törökország lesz az első NATO tagállam, amely szert KEP03tehet a modern Sz–400-as rendszerre. A komplexum szaúd-arábiai rendszeresítésével kapcsolatban szintén a tárgyalások utolsó szakaszába értünk. Sok energiát fektettünk az Arab-öböl államaival közösen megvalósítandó programokba.”

Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 12-én jelentette be, hogy Ankara aláírta az Sz–400 légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről szóló szerződést, és már előleget is fizetett.

Az Sz–400 Triumf Oroszország legmodernebb nagyhatótávolságú légvédelmi rakétarendszere, amely 2007-ben állt szolgálatba. A tervezési célkitűzéseknek megfelelően képes légijárművek, szárnyas rakéták és akár közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére, de alkalmazható földi célpontok ellen is. Az Sz–400-as által megsemmisíthető célok maximális távolsága 400 km, maximális magassága pedig 30 km.

2018. január 23.
Forrás: http://tass.com/defense/983237
Fordította: Nagy Sándor őrnagy