mist s

nylt nap 2019

kub s 

KEP01

 

Oroszország is figyeli a litván katonai beszerzéseket

A Litván Köztársaság szerződést kötött a norvégiai Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal kettő NASAMS üteg technikai eszközeinek beszerzésére. A szerződésről a nyugati és az orosz sajtó is beszámolt: az alábbiakban elsőként bemutatott cikk az IHS Jane's Missiles & Rockets, míg a második cikk az orosz Rakétatechnika honlapján jelent meg.

 


Litvánia és Indonézia a NASAMS beszerzése mellett döntött
Írta: Robin Hughes
IHS Jane's Missiles & Rockets, 2017. október 31.

2017. október 26-án a litván Honvédelmi Minisztérium 109 millió eurós szerződést írt alá a Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal a NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) hálózatalapú, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer elemeinek beszerzésére a litván légierő számára.

Október 31-én a Kongsberg bejelentette, hogy a NASAMS rendszer eladásával kapcsolatban az indonéz Védelmi Minisztériummal is megállapodott egy 65,7 millió eurós (77 millió USA dollár) szerződésről.

Litvánia és Norvégia már egy évvel KEP02korábban kötött egy technikai egyezményt NASAMS indítóállványok és rakéták beszerzéséről. A litván Honvédelmi Minisztérium 2016. október 21-én kiadott sajtóközleménye alapján a két ország védelmi miniszterei között létrehozott egyezmény a NASAMS egyes elemeinek leszállítása mellett a komplexum litván hadrendbeállításának norvég támogatását is tartalmazta.

Egy 2016-ban kiadott litván sajtóközlemény szerint Litvánia a közepes hatótávolságú légvédelmének fejlesztését további NASAMS eszközök (lokátorok és tűzvezető központok) beszerzésével folytatja. A terv szerint a program végén a beszerzett eszközök egy olyan rendszerben állnak össze, amely biztosítja a légtér felderítését és ellenőrzését, a szárazföldi erők időben történő értesítését, riasztását, szükség esetén pedig a légi célok megsemmisítését.

A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án aláírt szerződése kettő NASAMS üteg leszállításáról szól, amelyek főbb elemei újak, az indítóállványok azonban a norvég haderő alakulatainál korábban már használatban voltak. A minisztérium tájékoztatása szerint a használt eszközök gyári állapotukra visszaállítva kerülnek átadásra.

A Kongsberg Defence & Aerospace vállalat megerősítette, hogy a szerződés értelmében további eszközöket fog átadni, támogatja a felkészítés és a logisztikai támogatás rendszerét, illetve Litvánia azon saját eszközeinek felújítását és integrációját, amelyekkel a NASAMS rendszer teljessé válhat. A litván szerződés további részleteivel, az abban szereplő rakéta vagy rakéták típusával kapcsolatban a Kongsberg nem nyilatkozott.

Litvánia aláírta a NASAMS 2 légvédelmi rakétakomplexum beszerzéséről szóló szerződést
Ракетная техника
2017. október 27.

KEP03A litván Honvédelmi Minisztérium 2017. október 26-án 110 millió eurós szerződést kötött Vilniuszban a norvég Kongsberg konzorciummal kettő közepes hatótávolságú NASAMS 2 légvédelmi rakétaüteg beszerzéséről a litván haderő számára.

A 2021-ig teljesítendő beszerzés komoly előrelépést jelent a litván légvédelem számára, amely jelenleg csak RBS‒70 és Grom‒2 hordozható légvédelmi rakétákra, illetve egy nyolc harcjárműból álló, kishatótávolságú Boeing Avenger légvédelmi ütegre támaszkodhat.

A litván médiában megjelent egyes hírek szerint a megrendelt komplexum indítóállványainak hordozójárműve a BAE Systems Hägglunds Bv 206 típusú lánctalpas, csuklós harcjárműve lesz.

A két litván NASAMS 2 üteghez kettő-kettő indítóállványt szereznek be (ez ütegenként 12 rakétaindító konténert jelent) és összesen hat AN/MPQ-64F1 Sentinel rádiólokátor állomást. A litván Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye szerint az indítóállványok a norvég fegyveres erők állományából – felújítást és korszerűsítést követően – kerülnek átadásra.

2018. január 16.
1. forrás: http://www.janes.com/article/75322/lithuania-indonesia-sign-for-nasams
2. forrás: http://rbase.new-factoria.ru/news/litva-zaklyuchila-kontrakt-na-priobretenie-zenitnyh-raketnyh-kompleksov-nasams-2
Fordította: Nagy Sándor őrnagy