Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Kőszegi Ostromnapokon koszorúztak a győriek

Győri katonák is részt vettek a „Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok 2010” rendezvénysorozat záró hétvégéjén megrendezett koszorúzási ünnepségen.

 


1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromát. Idén negyedik alkalommal emlékeztek I. Szulejmán török császár és Jurisics Miklós várkapitány összecsapására. A 25 napos programsorozat lezárásaként a Jurisics várban tartott megemlékezésen és koszorúzáson megjelent dr. Hende Csaba a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Huber László Kőszeg polgármestere, Kovács Ferenc mk. ezredes, az alakulat parancsnoka. Képviseltették magukat a megye és a régió honvédségi és rendészeti, valamint civil szervei, a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, illetve társ nyugdíjas szervezetek tagjai. Az ostrom 478. évfordulóján a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred díszőrökkel és koszorúvivőkkel is hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

 

 

A megemlékezés Kőszeg Város Fúvószenekarának indulójával kezdődött, majd a várudvaron a Jurisics szobor tövében Hende Csaba honvédelmi miniszter mondta el ünnepi beszédét, melyben felidézte a horvát származású várkapitány és társai hőstettét, melyet példaként állít a ma katonái elé. A miniszter úr külön megköszönte a jelenlévő aktív és nyugállományú honvédek részvételét, akik katonás megjelenésükkel emelték a megemlékezés fényét.
A Zora Horvát Nemzetiségi Kórus műsora után az egybegyűltek elhelyezték a megemlékezés virágait a Jurisics szobor talapzatánál.

 

Győr, 2010. augusztus 29.