Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Miniszteri elismerés az árvízvédelemért

Győr adott otthont az árvízi védekezésben részt vett katonák dunántúli-központi elismerési ünnepségének, amelyen 8 helyőrség (Budapest, Székesfehérvár, Veszprém, Pápa, Tata, Kaposvár, Várpalota valamint Győr) több, mint 10 katonai alakulata mintegy 300 fővel képviseltette magát.

 

Óriási forróság várta a győri Széchenyi térre bevonuló díszzászlóalj katonáit, akiknek a víz elemei után ezúttal a hőség viszontagságaival kellett megküzdeniük. A vendégek érkezése, majd az elöljáró fogadása után a történelmi zászlók behozatala következett. A Himnuszt követően Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a bajban tudhatjuk meg, hogy kire számíthatunk, és a katonák bebizonyították, hogy rájuk minden körülmények között lehet számítani. Számíthatott rájuk az állam, parancsnokaik, és legfőképpen azok a polgárok, akiknek néhány óra leforgása alatt került veszélybe mindenük. A katonák erőn felül teljesítve megállták a helyüket, amiről – hozzátette - Bőnyben személyesen is meggyőződhetett. Borkai Zsolt, Győr polgármestere köszöntőjében elmondta, büszke arra, hogy a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezreden keresztül Győrt is képviselték akkor, mikor a természet erőivel kellett felvenni a küzdelmet. A Magyar Honvédség ismét bebizonyította, hogy vészhelyzet esetén képes a hatékony, közös fellépésre.

Az ünnepi sorok után a nyugat-magyarországi régió katonái közül 83 fő kapott pénzjutalmat, a dekrétumokat személyesen a honvédelmi minisztertől vehették át. Ezt követően valamennyi, az árvízi védekezésben részt vett katona Árvízvédelemért Szolgálati Jelben részesült, melyeket a miniszter és polgármester úr mellett Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Kovács József vezérőrnagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Dr. Szarka Gábor a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke adott át. Az ünnepség hangulatát fokozta Balázs Attila százados által, erre az alkalomra komponált „Az árvíz hősei” induló, melyet a MH Tata Helyőrségi Zenekara adott elő a szerző vezetésével. A százados úr – aki maga is részt vett az árvízvédelemben – külön elismerésben részesült.

A Szózat, majd a történelmi zászlók kivonulása után az árvízi hősök díszmenettel tisztelegtek az elöljárók és a meghívott vendégek előtt. Az ünnepség folytatásaként Kovács Ferenc mk. alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka pohárköszöntővel a laktanya Művelődési Otthonában fogadta az egybegyűlteket. Megköszönte a honvédek áldozatos munkáját, melynek eredményeként az országban több település megmenekült a katasztrófától, egyben tolmácsolta a polgári lakosság háláját is.

A fogadás zárásaként elhangzott a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének határozata, melyben a HM 2010. augusztus 01-jei hatállyal kinevezi Kovács Ferenc mk. alezredest a MH 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred parancsnokává, kinevezésével egyidejűleg előlépteti ezredessé.

 

 

Győr, 2010. július 15.

Cseszreginé Csekei Judit százados