Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

20 másodperc csoda

Az ezred logisztikai zászlóalj, rakéta-előkészítő szakaszának 7 katonája kapott meghívást a HM Arzenal Zrt. telephelyére Nyírtelekre, hogy megtekintsék egy KUB légvédelmi rakéta szilárd hajtómű tolóerőmérését.

 


Érkezéskor már az előkészített hajtómű látványa fogadta a győrieket. A vasállványra rögzített hajtóművet egy betontömb elé tették, amelyre elhelyezett tolóerőmérő elektromos kábeleken keresztül küldte az adatokat az indítószoba számítógépére, ami rögzítette a mérés eredményét. A felhívás („Figyelem, indítás következik!”) után 50 méteres körzetben lezárták a területet, majd a végrehajtó állomány befejezte az elektromos csatlakoztatást. Ezt követően megkezdődött a visszaszámlálás…3…2…1…0... Megtörtént a gyújtás, hatalmas hangrobbanás után égni kezdett a hajtómű, ami egy 10-12 méteres lángcsóvát eredményezett. A starthajtómű égésekor fehér színű lángok csaptak fel, majd kiégés után beindult a menethajtómű égése is, amely narancssárga fényjelenséggel párosult. A hajtóműtest még pár percig pirosan izzott, aztán elvesztette fényét, de így sem lehetett hozzáérni még 60 percig.
A fantasztikus jelenség után a győri katonák bepillanthattak az indítószobába, megnézték a műszereket, amivel a gyújtást végrehajtották, illetve számukra is kiderült, milyen eredménnyel is zárult a teszt.
A szúrópróbaszerűen kiválasztott hajtómű 11 tonna tolóerőt teljesített, ami teljesen megfelelt a szakemberek várakozásának.
Az Arrabona rakétaszerelői elmondták, hogy hatalmas élménnyel gazdagodtak, korábban egyikőjük sem volt részese ilyen eseménynek. 10 órát utaztak 20 másodpercért, de minden pillanata megérte!


2010. december 1.
Cseszreginé Csekei Judit szds., Dobos Zoltán ftőrm.