Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Győrben járt a Vezérkari Tanfolyam

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Felsővezetői (Vezérkari) Tanfolyamának résztvevői (VKT-21) szakmai látogatást tettek az ezrednél.

    

A vendégeket Kovács Ferenc mk. ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta, majd részletes tájékoztatást nyújtott az ezred szervezeti felépítéséről, rendeltetéséről, a 2010-ben végrehajtott fő feladatokról, valamint az előttünk álló, jövő évi teendőkről. A parancsnoki beszámolót az alakulat légvédelmi rakéta éleslövészeteiről készült kisfilmjei színesítették. Az előadás végeztével ezredes úr válaszolt a felmerülő kérdésekre.
A program statikus és dinamikus haditechnikai bemutatóval folytatódott, amit Molnár Sándor alezredes, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka és Ferenczi Zsolt mk. őrnagy, a vezetési zászlóalj törzsfőnöke koordinált. Itt a látogatók megismerkedtek az ezred fő technikai eszközeivel, a tájékoztatás során információt kaptak a technika rendeltetéséről, haditechnikai adatokról, alkalmazási lehetőségekről. A dinamikus bemutató során – ahol Szigeti Zsolt főhadnagy volt a narrátor - BTR-80 felderítés végrehajtása után egy csökkentett MISTRAL szakasz harcrendfoglalása következett, végül egy SA-6 (KUB) légvédelmi rakétaüteg települését nézhették végig a vendégek.
Az ebéd előtt az ezredes, alezredes urak Tóka Henrietta százados, személyügyi tiszt tárlatvezetésével a Művelődési Otthon csapatmúzeumában ismerkedtek meg az alakulat és jogelőd szervezetei történelmével, valamint rövid ismertetőt kaptak védőszentünk, Szent Borbála életéről, mitikus haláláról, az ezred tulajdonába került nagyváradi Borbála-szobor történetéről. Ezekben a napokban igazán aktuális megemlíteni a tüzérek védőszentjét, hiszen ezredünk számos, - a december 4-ei Borbála-nap köré font – ünnepi rendezvényen vesz részt, többek közt Horvátzsidányban, valamint a Mátyás templomban. December 3-án az alakulat fegyvernemi ezredsorakozóján egyúttal a "vörösiszap" kármentesítésében részt vett katonák elismerési ünnepségére is sor kerül Győrben, ahol Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök adja majd át a kitüntetéseket 13 alakulat 300 katonájának.
A Vezérkari Tanfolyam Bozsóki Attila mk. alezredes, parancsnokhelyettes, valamint Somogyi Péter őrnagy kíséretével délután a győri városházára látogatott, ahol a küldöttséget Borkai Zsolt polgármester távollétében Hegyi Sándor, Győr Megyei Jogú Város katonai szakreferense fogadta, majd beszámolt az önkormányzat, valamint a városi közgyűlés tevékenységéről, működésének rendjéről. Rövid városnézést követően a hivatalos program a Győri Egyházmegyei Püspökségen ért végett, ahol a püspök úr személyesen fogadta a tanfolyamot, majd körbevezette a vendégeket a püspökségen.
Az egész napos győri program a tanfolyam és az ezred vezető állományának közös vacsorájával zárult.

 Győr, 2010. november 24.

Cseszreginé Csekei Judit szds.