Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

Nosztalgiáztak a komendánsok

Hagyományteremtő szándékkal nosztalgiáztak az ezred jelenlegi komendánsai, maguk köré gyűjtve a volt helyőrségi támogató alegység egykori katonáit, dolgozóit.

 

 
A baráti találkozón valamennyi állománykategória képviseltette magát a tisztesektől a főtisztekig. A vacsorára volt kollegák és családtagjaik érkeztek nemcsak Győrből és környékéről, hanem Kaposvárról, Debrecenből, Komáromból és Székesfehérvárról is.
Az összejövetelen Fegyveres László alezredes köszöntötte az egybegyűlteket, majd gyertyával, virággal emlékeztek meg Viniczai Zoltán őrnagyról, a helyőrségtámogatók egykori vezetőjéről, aki nyugdíjas évei elején hunyt el. Ezt követően megkezdődött a nosztalgiázás, hiszen ezen az estén 3 generáció tagjai találkoztak egymással. 2001-ben a 12. légvédelmi rakétadandár parancsnokközvetlen szervezeteként állt fel a Helyőrségi támogató alegység Török László őrnagy parancsnoklásával. A kegyeleti gondoskodás mellett őrzés-védelmi, és komendáns feladatokat látott el. Majd a Fegyveres László alezredes és Viniczai Zoltán őrnagy által irányított alegység celebrálta a sorkatonák utolsó leszerelését, aminek következtében az őrzés-védelem kikerült a feladatrendszerből, ugyanakkor a helyőrségtámogatók alá került a lakásgazdálkodás. A jelenlegi –Seszták József őrnagy vezetésével - fennálló helyőrség komendáns 2007-ben került a logisztikai zászlóalj égisze alá. Kegyeleti gondoskodás és komendáns feladatok ellátása a fő irány.
A szervezők 10 év történetét átölelő, - abszolút a hangulat fokozását segítő - válogatott fotókkal kedveskedtek a vendégeknek, a legénységi állományú kollegák ajándéktárgyban is részesültek. Az egykori helyőrségtámogatósok kisebb része nyugdíjban van, vagy más alakulatnál szolgál, a többség azonban most is több szállal kötődik a korábbi szervezetéhez, hiszen sokuknak a párja is katona, illetve a volt komendánsok most az ezred más alegységeinél dolgoznak.
Mindannyian szívesen gondoltak vissza a közösen eltöltött időkre, anekdotáztak az egykori élményeken, és előkerültek nemcsak a régmúlt, hanem a jelen fényképalbumai is megmutatván, hogy kivel mi történt a külön töltött időkben. A beszélgetéseket éjjelig tartó tánc, zene, mulatság kísérte.

 


Győr, 2010 november 14.
Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.
Fotó: Sztanek András fhdgy.