Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

Ostffyasszonyfán emlékeztünk

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt a Magyarország területén felépített ostffyasszonyfai tábor. Az 50.000 fő befogadására alkalmas táborban működésének négy éve (1915-1918) alatt megközelítőleg 150.000 hadifogoly fordult meg, többek közt orosz, olasz, román, francia, szerb katonák, közülük 10.000 soha nem térhetett haza. Ők a tábor temetőjében találtak örök nyugalomra.

 

Az egykori fogolytábor helyét ma erdő borítja, emlékét temetője őrzi mementóként. A második világháború után a hagyományokhoz méltó, katonai tiszteletadással kísért ökumenikus gyászszertartáson emlékeznek évről-évre a központi emlékműnél gyülekezők.

Így történt ez idén is, a november 6-i halottak napi megemlékezésen ünnepi szentmisén, ökumenikus igeliturgián vettek részt az egybegyűltek. Ünnepi beszédet dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere mondta, akit érkezésekor az ezred díszalegysége fogadott. Az emlékező szavak után Kádár János orosz-pravoszláv atya megáldotta a kereszteket, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait. Az alakulat nevében Kovács Ferenc mk. ezredes koszorúzott.

 

 
 


2010. november 6.
Cseszreginé Csekei Judit szds.