Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

’56-os megemlékezések Győrben és Szombathelyen

„Bármit hoz is a jövő, bármennyi idő telik is el, míg a magyarok megünnepelhetik forradalmukat, a vesztesek olyan győzelmet arattak, amelyet a történelem soha el nem halványíthat… Az igazak önfeláldozása… századról századra tanúskodni fog az ember mellett, hitet ad a jövőjében.”

(Raymond Aron, francia filozófus) 

  

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezések jegyében telt a hétvége. Az ezred vezetése és katonái a hagyományoknak megfelelően több helyszínen képviselték az alakulatot.

Győr

Október 22-én pénteken a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által szervezett ünnepségen Kovács Ferenc mk. ezredes, parancsnok tisztelgett a Bartók Béla Művelődési Központ falán elhelyezett Földes Gábor emléktáblánál. A megyei ünnepségen dr. Kuroli Géza egyetemi tanár, az ’56-os mosonmagyaróvári események túlélője emlékezett.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának - október 23-án a Golgota emlékműnél rendezett - koszorúzási ünnepségén Borkai Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet. Az eseményen díszőrök és koszorúvivők részvétele mellett Fegyveres László alezredes, az ezred megbízott törzsfőnöke helyezte el a kegyelet virágait.

Szombathely

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának megemlékezésén október 23-án Kovács Ferenc mk. ezredes képviselte alakulatunkat. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, akit az ezred díszalegysége fogadott. A miniszter ünnepi beszédében külön fejezetet szentelt a győri "vörös sapkásoknak", megköszönte azt a hősies helytállást, melyet ez év során bekövetkezett természeti katasztrófák (árvíz, vörösiszap) elleni küzdelemben tanúsítottak.

Győr, 2010. október 23.

Cseszreginé Csekei Judit szds.

Fotó: László József szds.