Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

Győri katonák is küzdenek a vörösiszappal

„Több árvízen voltunk, de még ennyire kétségbeesett arcokat sehol nem láttunk!”

A 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonái is részt vesznek az Ajka melletti vörösiszap-tározó gátszakadása miatt kialakult vészhelyzet elhárítási munkálataiban.

 

Még hétfőn az ezred állományából 8 főt rendeltek Malomsok és Mórichida térségébe mentési munkálatokra, kedd óta pedig három katona végez Kolontáron szállítási feladatokat. Hozzájuk csatlakozott szerda hajnalban egy KAMAZ-511 típusú billenőplatós tehergépjármű 2 fővel, akik romeltakarításban vesznek részt.


A katasztrófahelyzet kezelése érdekében az elöljáró szerdán elrendelte, hogy az ezred – kedd reggel óta 1 órás készenlétben várakozó – kijelölt alegysége meginduljon Kolontár térségébe. Az 52 fős állományra elsősorban romeltakarítási feladatok vártak. Munkájukat az alakulat tehergépjárművei, valamint egy sebesültszállító gépjárműve segíti.


A katonai erők helyi parancsnokának utasítása alapján kollégáink jelenleg két csoportot alkotnak, Kolontáron 20 fő a helyi katasztrófavédőkkel együttműködve a házak udvarát tisztítják a törmelékektől, romoktól. Devecseren az alakulat 30 katonája a polgári lakosság ingóságainak mentésében vesz részt. A tulajdonosokkal együtt keresik fel az újra a megközelíthető házakat, hogy kihozzák, amit a vörösiszap még használható állapotban hagyott.

Az ezred csütörtök éjjel hazahozza a kármentesítésben résztvevő katonáit, hogy péntek hajnalban második váltásként újabb 52 főt küldjön a vörösiszap áradástól sújtott térségekbe. A következő napokban, amennyiben az elöljáró másképp nem dönt kétnapos váltásokban dolgoznak a győri honvédek a vészhelyzet elhárításán.

Győr, 2010. október 07.
Cseszreginé Csekei Judit szds.