Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

Az aradi vértanúkra és Batthyány Lajosra emlékeztünk

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja - nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét A megemlékezéseken alakulatunkat az ezred parancsnoki állománya képviselte Ikerváron, Szombathelyen és Győrben. Valamennyi helyszínen légvédelmi rakétás díszőrök és koszorúvivők emelték az ünnepség fényét.

A Vas megyei Ikerváron Batthyány emléknap keretében emlékeztek az aradi vértanúkra. A rendezvény kerekasztal –beszélgetéssel indult, majd az ország első egészalakos Batthyány emlékművénél koszorúztak az egybegyűltek, az ezred nevében Kovács Ferenc mk. ezredes helyezte el az emlékezés  virágait. Az ünnepségen Dr. Erdődy Gábor ELTE tanszékvezető, egykori szentszéki nagykövet, Batthyány-kutató mondott beszédet.

Szombathelyen Bozsóki Attila mk. alezredes, parancsnokhelyettes vett részt a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban megrendezett városi megemlékezésen. A program szentmisével indult, majd az aradi vértanúk emlékfalánál Dr. Kaczmarski János címzetes főjegyző ünnepi beszéde hangzott el, végül a gróf Batthyány Lajos emléktáblánál gyújtották meg az emlékezés gyertyáit a résztvevők.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepségén Dr. Somogyi Tivadar emlékezett. Az ezred nevében Fegyveres László alezredes, az alakulat megbízott törzsfőnöke helyezte el a kegyelet virágait.

Győr, 2010. október 6.
Cseszreginé Csekei Judit szds.