Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Leszállítják Iránnak az orosz légvédelmi rendszert

Oroszország a Teherán elleni beharangozott újabb szankciók ellenére is leszállítja Iránnak az SZ–300-as légvédelmi rakétarendszert - közölte pénteken az orosz Szövetségi Tanács (parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnöke.

 

Mihail Margelov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezete nem fogja érinteni a már hatályos orosz-iráni megállapodásokat. "Tudnunk kell, hogy Oroszország felelős szállítója külföldi piacokra irányuló termékeinek, és nem érdekünk a Közel-Kelet felfegyverkezése" - idézte az Interfax orosz hírügynökség Margelovot. Izrael és az Egyesült Államok is arra kérte korábban Oroszországot, hogy ne teljesítse a fegyverszállítási szerződésben foglaltakat, mivel az SZ–300-as rakétarendszerrel Irán megakadályozhat bármilyen légitámadást az iráni létesítmények ellen.

Diplomaták korábban úgy nyilatkoztak, hogy az új büntetőintézkedések az SZ–300-asokra is vonatkoznának. Az orosz állami fegyverexportáló vállalat, a Roszoboronexport szóvivője is azt mondta csütörtökön, hogy alkalmazkodni fog a szankciókhoz, ha azok fegyvereladási tilalmat is tartalmaznak. „Az ENSZ minden szankciója kötelező a fegyverexportáló országokra” - mondta. Ez a cég kötött szerződést Iránnal SZ–300-as típusú légtérvédelmi rakétarendszer eladásáról, de még nem szállította le a rakétákat. Moszkva "műszaki gondok" miatt halasztgatja a nyugati hatalmakat és Izraelt nyugtalanító szerződés teljesítését.

2010. május 23.

Forrás: MTI / Coolpolitika