Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

 

Lyukacsos az amerikai rakétavédelmi rendszer?

Egy frissen napvilágra került amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államok rakétavédelmi tervei „technikai mítoszokon” és legendákon alapulnak.

 

 

A tanulmány állításai szerint az elmúlt évek rakétavédelmi tesztelései során az esetek döntő többségében az elfogórakéták kudarcot vallottak és nem sikerült megsemmisíteniük a közeledő robbanófejeket.

A tanulmány alapját két amerikai tudós, George Lewis, a Cornell University és Theodore Postol, az MIT munkatársa által végrehajtott elemzések adják. A két tudós áttekintette az utolsó tíz SM–3 (Standard Missile–3) kísérleti indítás eredményeit és arra a következtetésre jutottak, hogy a közvetlen találat elérésére tervezett elfogórakéták csupán egy-két esetben jártak sikerrel. „Ez azt jelenti, hogy harci körülmények között tízből 8-9 robbanófej nem semmisült volna meg, azaz folytatták volna halálos útjukat célpontjaik felé „– jelentették meg összegzett eredményeiket az Arms Control Today című folyóiratban. A Pentagon bejelentései a 2002 és 2009 közötti teszteléseket illetően meglehetősen rövidek és tömörek voltak, melyekben általában a kísérleti lövészetek sikerességét rögzítették.

A két tudós „Fogyatékos és veszélyes az amerikai rakétavédelmi terv” című cikke szerint az amerikai kormányzat által a rakétavédelmi rendszer alkalmazhatóságát és képességeit érintően közreadott nyilatkozatok nem többek, mint fikciók és az a politikai stratégia, amely ezekre a technikai „mítoszokra” alapul akár külpolitikai katasztrófához is vezethet. A kutatók a rendszer felderítő alapját is megkérdőjelezik, azaz hogy a korai előrejelző és riasztó műhold-, illetve radarrendszerek képesek a ballisztikus rakéták követésére és azok megtévesztő (un. csali) célanyagoktól való megkülönböztetésére.

Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) szinte azonnal nyilatkozatban utasította el a tanulmányt és azt hiányosnak, pontatlannak és félrevezetőnek nevezte. Emellett Robert Gates amerikai védelmi miniszter sajtóosztálya is megnyilatkozott az ügyben és rögzítette, hogy a védelmi miniszter folyamatosan figyelemmel kíséri a rakétavédelmi program fejlődését és nem ingott meg a hite a rakétavédelmi rendszer, beleértve az SM–3 elfogórakéták működőképességében.

2010. május 19.

Forrás: www.defencetalk.com