Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Orosz légvédelmi fegyverek a Győzelem napi katonai parádén

Oroszország legújabb fejlesztésű légvédelmi rakéta (és tüzér) komplexumai is részt vesznek május 9-én a moszkvai Vörös téren rendezett Győzelem napi katonai parádén - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

 

A II. világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából rendezett eseményen mintegy tízezer katona, 160 katonai jármű és 127 repülőgép részvétele tervezett. Vlagyimir Drik alezredes elmondta, hogy a katonai és polgári létesítmények légvédelmi céljaira, valamint olyan stratégiai lég- és rakétavédelmi eszközök, mint pl. SZ–300 és SZ–400 komplexumok közvetlen oltalmazására kifejlesztett Pantsir–S1 (SA–22 Greyhound) – a hírek szerint nyolc eszköz – ebben az esztendőben fog első alkalommal részt venni a díszszemlén.

A 96K6 Pantsir–S1 egy olyan kerekes és lánctalpas alvázon is létező légvédelmi eszköz, a mely vegyes fegyverzetének köszönhetően rendkívül hatékony és rugalmas alkalmazást tesz lehetővé hagyományos légi járművek, valamint robotrepülőgépek ellen.

57E6–E típusú légvédelmi rakétája képes légi célok megsemmisítésére 1200 m-től 20000 m-ig terjedő távolsági és 5 m-től 10000 m-ig terjedő magassági tartományban, míg a 2A38 30 mm-es légvédelmi gépágyú távolságban 4000 m-ig, magasságban pedig 3000 m-ig hatékony. A légi célok felderítését és az egyszerre 8-12 tűzkész rakéta, illetve az 1400 lőszer-javadalmazással rendelkező gépágyú célra irányzását egy több sávban üzemelő, optikai irányzékkal is ellátott radarberendezés segíti. Alkalmazása alapvetően ütegkötelékben (max. 6 darab eszköz) tervezett, de kisebb objektumok oltalmazására kisebb kötelékben is alkalmazhatók.

A Pantsir rendszert első alkalommal az 1995-ös MAKS haditechnikai kiállításon mutatták be, ám azóta teljes modernizáción esett át a konstrukció. Az első tíz rendszert az idén, március 18-án állította rendszerbe az orosz légierő. További rendszerbeállítások többségükben az elavult Tunguzka légvédelmi eszközök felváltására irányulnak majd.

2010. április 15.

Forrás: RIA Novosti