Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

 

Folytatódnak a megbeszélések az Iránnak szánt orosz SZ–300 rendszerekről

A Szövetségi Katonai Együttműködési Ügynökég (Federal Agency for Military Cooperation – FAMC) vezetőjének szerdai bejelentése szerint Oroszország folytatja a tárgyalásokat Iránnal a perzsa állam részére szállítandó SZ–300 légvédelmi rakétarendszerekkel kapcsolatosan.

 

 

Mint azt Mihail Dimitrijev elmondta, a szerződések alá vannak írva és teljesítésre várnak, azonban a szállítások konkrét időpontjáról – mivel a hivatalos közlemény szerint az orosz kormány erről még nem döntött róla – nem áll módjában nyilatkozni.

Mint ismeretes, Oroszország és Irán még 2005 decemberében írt alá szerződést öt SZ–300PMU1 (SA–20 Gargoyle) légvédelmi rakétakomplexum szállításáról, amit Oroszország mindeddig nem teljesített. Szakértők szerint ez nem véletlen, sőt, nagyon jól valószínűsíthető indoka van. A szerződések híre ugyanis óriási felháborodást és tiltakozást váltott ki a nyugati országokban, főleg Izraelben és az Egyesült Államokban, melynek eredményként az orosz kormány rendkívül nagy nyomás alá került.

A probléma forrása főként az, hogy Irán nem nagyon hajlandó alávetni nukleáris programját a bécsi székhelyű Atomenegria Ügynökség vizsgálódásainak, amit számos ország fenyegetésként értékelt. Sőt, sem az USA, sem Izrael nem zárt ki egy esetleges katonai akciót (ez elsősorban légi műveleteket jelentene – a szerk. megjegyzése) a diplomáciai erőfeszítések kudarca esetére, amely műveletek sikerességét az SZ–300 rendszerek rendszerbe állítása komolyan befolyásolhatná.

Az SZ–300PMU–1 rendszer az alapváltozatú SZ–300 légvédelmi rakétarendszer továbbfejlesztett változata, mintegy 150 km hatótávolsággal rendelkezik és a hagyományos légi támadóeszközök (repülőgépek, helikopterek) mellett nagy találati pontossággal veszi fel a harcot a robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták ellen is.

Védelmi források szerint az orosz kormánynak szándékában áll a szerződés teljesítése, hiszen ez dollár százmilliókat jelentene az ország számára, azonban nem rejtik véka alá, hogy a szerződés jövője nagyban függ a nemzetközi ügyek alakulásától és az elért orosz tárgyalási pozíciótól.

Mindenesetre ezalatt Irán sem ül tétlenül, hiszen a Reuters hírügynökség jelentése szerint Teherán nyilvánosan felszólította Oroszországot, hogy ne engedjen a rá nehezedő nyugati nyomásnak és szállítsa le a szerződésben vállalt légvédelmi rakétaeszközöket az iszlám köztársaság részére, amelyek segítségével megvédheti nukleáris létesítményeit egy esetleges légi támadás ellen. „Irán azt várja Oroszországtól, hogy ne hagyja magát befolyásolni és nyomás alá helyezni más országok által” – jelentette ki az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparast. Mindemellett egyes nem hivatalos jelentések szerint Irán a szerződések nem teljesítése esetére nemzetközi bíróság előtt indítandó perrel fenyegette meg az orosz felet.

Ezzel párhuzamosan Mojtaba Zolnour, a legfőbb vallási vezetőnek, Ali Khamenei ajatollahnak az elit Iszlám Forradalmi Gárdához delegált képviselője nyílt fenyegetést intézett a nyugati világhoz, elsősorban az USA-hoz és Izraelhez: „Ha csak egyetlen amerikai vagy cionista rakéta is becsapódik országunk földjébe, még mielőtt azok pora elül a mi rakétáink becsapódása által keltett füst fog felszállni Tel Aviv szívéből.”

2010. április 09.

Forrás: www.defencetalk.com/Washington Post