Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

Újabb bizonytalanságok a MEADS program körül

A jelek szerint az Egyesült Államok szárazföldi hadserege legszívesebben már  kiszállna a problémáktól hemzsegő MEADS programból – ám  a Pentagon, meglehetősen praktikus okokra hivatkozva ellenáll.

 

Ugyanis a program elhagyása esetére a projekt szerződése olyan büntetési összeget rögzít, ami nagyobb (legalábbis ha nem állnak elő újabb problémák – a szerk. megjegyzés), mint ami ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi fázisból már befejezzék a programot. A felvetés nem jelent újdonságot a mintegy tizenkilenc milliárd dolláros program történetében, hiszen nyolc évvel ezelőtt már egyszer komoly válságba került az eredetileg négy ország, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország és Franciaország által indított projekt, amit a francia fél az első gondok jelentkezésekor el is hagyott. A felmerült többletköltségek és technikai nehézségek okozta csúszások miatt majdnem törlésre került a program. Jelenleg az USA finanszírozza a teljes költségvetés 58%-át, Németország 25%-át, míg Olaszország 17%-át.

A MEADS (Medium Extended Air Defense System) egy nagy mobilitással rendelkező légvédelmi rakétarendszer, melyet a PATRIOT rendszer fel­váltására terveznek az Egyesült Államokban és Németor­szágban. A rendszer minimálisan egy könnyű indítóáll­ványt, felderítő és tűzvezető radarberendezése­ket, valamint nyitott rendszerű „plug-and-fight” harcvezető és tűzirányító rendszereket tartalmaz. Az indítóállvány 12 darab PAC–3 rakétát szállíthat, illetve indíthat. A rendszer a hagyományos merev- és forgószárnyas légi támadóeszközök mellett képes harcászati ballisztikus rakéták, pilótanélküli légi járművek (UAVs) és cirkálóra­kéták megsemmisítésére is. A rendszer légi szállítható: stratégiai szállítását egy C–5, míg har­cászati szállítását öt C–130 szállító repülőgép hajthatja végre.

Az alkalmazott rakéták tekintetében elmondható, hogy az eredeti tervek szerint a MEADS rendszer a PATRIOT légvédelmi rakétakomplexumhoz ballisztikus rakétavédelmi célokra kifejlesztett PAC–3 rakétát használta volna, mint elsődleges elfogó rakéta. Azonban a többrétegű ballisztikus rakétavédelmi rendszer koncepciójának megvalósítsa során az Egyesült Államok Hadserege (US Army) olyan pótlólagos igényt is megfogalmazott a fejlesztés alatt álló MEADS rendszerrel kapcsolatosan, hogy az megnövelt hatómagasságú rakétával rendelkezzen a közte és a szintén fejlesztés alatt álló THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) rendszer közötti hatómagasság-különbség csökkentése érdekében. Ezt a képességet biztosítja PAC–3 MSE, amely mellett a fegyverrendszer alkalmazhatja a 30 km (megnövelt) hatótávolsággal rendelkező IRIS-T légi harc rakétát is.

A jelenlegi tervek szerint a jövő évben kerül sor a fegyverrendszer első, valós repüléssel egybekötött tesztjére és a rendszerbeállításra a korábban tervezett 2014 helyett nagy valószínűséggel 2018-ban kerül sor – ha további csúszás nem áll be a fejlesztésben.

2010. március 18.

Forrás: Strategy Page