Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

A Lockheed Martin sikeres PAC–3 MSE rakéta tesztet hajtott végre

2010. február 18-án a Lockheed Martin által fejlesztett PAC–3 légvédelmi rakéta továbbfejlesztett változata, a PAC–3 MSE (Missile Segment Enhancement) sikeres teszt során elfogta és megsemmisítette a harcászati ballisztikus rakétát imitáló célanyagot az Amerikai Egyesült Államok New Mexico államban található White Sands légvédelmi rakétalőterén.

 

A PAC–3 MSE rakéta a korábbi, költségkímélő PAC–3 CRI (Cost Reduction Initiative) megnövelt teljesítményű, nagyobb magassági- és hatótávolsággal rendelkező változata. A PAC–3 rakéta az egyetlen Patriot rakéta, amelyik képes a cél repeszromboló hatás nélküli, közvetlen találattal történő megsemmisítésére (hit-to-kill).

Richard McDaniel, a Lockheed Martin PAC–3 rakétafejlesztési programigazgatójának nyilatkozata alapján a PAC–3 MSE nagyon jól szerepelt a tesztindítás során. Elmondása alapján a rakéták ezen szegmensének folyamatos fejlesztései során szigorú teszteknek vetik alá a rakétákat annak érdekében, hogy az éles bevetések, védelmi feladatok során hibátlanul teljesítsenek.  

2006 szeptemberében a többnemzeti fejlesztésű MEADS (Medium Extended Air Defense System) légvédelmi rakétarendszer fejlesztése során a PAC–3 MSE rakétára esett a választás. A MEADS légvédelmi rakétarendszer tervezési és fejlesztési programjának első fázisa lezárult. A rendszer elemeinek (vezetési pont, lokátor, indítóállvány, szállító-töltő gépkocsi) rendszertesztjére 2012-ben kerül sor a White Sands légvédelmi rakétalőtéren.

A PAC–3 MSE rakéta az alábbi továbbfejlesztett képességekkel rendelkezik:

  • A nagyobb átmérőjű szilárd üzemanyagú hajtóművet a nagyobb hatótávolság érdekében második fázissal is

    ellátták.
  • A nagyobb teljesítmény szükségessé tette a szárnyak és a vezérsíkok áttervezését és megnövelését is.
  • A megnövekedett üzemidő a fedélzeti akkumulátorok kapacitásának megnövelését is megkövetelte.

  • A PAC–3 MSE rakéta konténerbe került beszerelésre, hogy ezzel is lehetővé tegye akár Patriot, akár MEADS légvédelmi rakétakomplexummal történő indításra is.

A Lockheed Martin-nek sikerült először csupán közvetlen találattal a kísérleti cél megsemmisítésére 1984-ben a Homing Overlay kísérlet során, melyben a cél a Föld atmoszféráján kívül került megsemmisítésre. A későbbi fejlesztések eredményezték a PAC–3 rakétát, mely 1993-ban első ízben bizonyította eredményességét, szintén közvetlen találattal.

A Lockheed Martin nevéhez, a világ egyik vezető védelmi fejlesztő cégeként számos fejlesztés – többek között az első közvetlen találatú rakéta is – fűződik. A rakétafejlesztésen és gyártáson kívül sikereket ért el az infravörös kereső, a parancsközlő és irányító rendszerek, a kommunikációs rendszerek, a precíziós célmegjelölő és követő optikai berendezések, továbbá a radar és a rádió kommunikáció területeken is. A vállalat ezenkívül jelentős mértékben hozzájárult az Egyesült Államok légvédelmi rakétafejlesztési sikereihez

Az Egyesült Államok-beli bethesdai székhelyű Lockheed Martin a világ számos pontján mintegy 140.000 főt foglalkoztat a védelmi kutatás, tervezés, fejlesztés, gyártás, integráció és fenntartás különböző területein. A vállalat a 2009. évi kimutatásai alapján 45,2 milliárd amerikai dollár összegű bevételt könyvelhetett el.

2010. március 05.

Forrás: Lockheed Martin, The Earth Times