mist s

palyfelv

kub s 

1


Fegyvernemi napjukat ünnepelték a győri katonák

Már 18. éve rendezi meg a légvédelmi rakétás alakulat a fegyvernemi napját, amelyet a Borbála napi rendezvénysorozat keretében ünnepi ezredsorakozóval ünnepeltek a győri honvédek szerdán az ezred alakulóterén. A rendezvényen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idei évét összefoglaló ünnepi beszéd mellett nem hiányozhatott a hagyományos tüzéravatás sem, amelyet légvédelmi lövegekkel leadott díszlövés színesített.

December első napjaiban, a hagyományoknak megfelelően idén is több rendezvénnyel emlékeznek a győri katonák a tüzérek 2védőszentjére, Szent Borbálára. A Borbála napi programok már a hétvégén megkezdődtek, szombaton a hagyományos tüzérbálban szórakoztak az alakulat katonái, míg vasárnap a szokásoknak megfelelően Horvátzsidányban, a Szent Borbála tiszteletére tartandó szentmisén hajtottak fejet védőszentjük előtt a légvédelmi rakétások. December harmadikán pedig a szakmára helyezve a hangsúlyt, légvédelmi rakéta fegyvernemi konferenciát rendezett az ezred.

A rakétaezred hivatalos ünnepsége december 4-én, Borbála-napján, az Emlékparkban a fegyvernem történelme előtt 1996 óta tisztelgő kopjafa megkoszorúzással vette kezdetét, majd az alakulótéren ezredsorakozóval folytatódott a meghívott vendégek, megyei-városi vezetők, a fegyveres társszervek képviselői, valamint a nyugállományú- és hagyományőrző egyesületek elnökei jelenlétében. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője.

Az elöljáró fogadását, majd a Himnuszt követően ismertették a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség Parancsnokának közös köszöntőlevelét, melyben a többi mellett elhangzott: „A légvédelmi rakétások a légvédelmi tüzér hagyományok méltó örökösei és ápolói. A légierő3 haderőnem meghatározó fegyvernemeként óvják hazánk légterét, teljesítik szövetségesi kötelezettségeinket... Az Önök felkészültsége, fegyvernemük és a haza szolgálata iránti elkötelezettségük a későbbiekben is megbízható alapot jelent feladataik eredményes megvalósításához.”

A sorakozó Kilián Nándor dandártábornok ünnepi beszédével folytatódott. A légierő haderőnemi szemlélő kiemelte: „Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred olyan képességet testesít meg, amely a Magyar Honvédségben egyedülálló, hiszen az egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemet képviselő szervezet. Így az Önök felelőssége és kötelessége a tradíciók éltetése és e kultúra értékeinek a megőrzése és tovább örökítése.” Kilián dandártábornok beszédében hangsúlyozta: „A fegyvernem az elmúlt száz esztendőben folyamatos technikai megújuláson és fejlődésen esett át. Innovatív gondolkodás, fogékonyság, melyek mind elengedhetetlenek a mai felgyorsult világban, ahol szinte napról napra változik minden. Az innováció nemcsak az elméleti és gyakorlati tudásban fontos, hanem ezek mellé kellenek a megfelelő, korszerű munkafeltételek is. Ezt a célt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, mely ezt az alakulatot is érinti.” A dandártábornok elismerően szólt a győri honvédek idei teljesítményéről, akik – mint fogalmazott – „nem csak légvédelmi rakéta szakmai területen nyújtottak kiemelkedőt, hanem speciális felkészültségüktől távolabb álló, egyéb katonai területen is.”

Az ünnepi gondolatokat követően Szabó Csaba őrnagy léptette ki az avatandó katonákat. A tüzéravatás már hagyományosan 5a fegyvernemi nap fénypontja, mely során az első légvédelmi rakéta éleslövészetüket teljesített honvédek tesznek esküt. A most tüzéresküt tett fiatal tisztek és altisztek mindegyike kiválóan teljesített a nyári, lengyelországi légvédelmi rakéta éleslövészeten. Felkészültségüknek és helytállásuknak is köszönhetően a lövészet során valamennyi rakétánk indult és valamennyi cél megsemmisült. Az idei tüzéravatás fényét kettő, hazai gyártású, a II. világháborúban használt, 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövés is emelte, melyet a Magyar Tartalékosok Szövetsége 106. tüzérütegének hagyományőrzői, valamint az alakulat katonái teljesítettek. A fogadalomtétel, az avatás, a tüzérpálinka, majd a pohártörés után Kilián Nándor dandártábornok adta át a tréfás fogadalomról szóló dekrétet a most már arra jogosult légvédelmi rakétatüzéreknek.

A rendezvény folytatásaként a katonák közösen elénekelték a Légvédelmi tüzérindulót, majd elismerések átadása következett. Számos győri honvéd részesült a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint az ezred parancsnoka által adományozott elismerésben.

Az elmúlt évek szokásainak megfelelően, a Borbála naphoz kapcsolódóan, a héten több sportrendezvényt és szakmai vetélkedőt is szervezett az ezred. Így katonai ügyességi számokban, honvédségi totóban, célfelismerő versenyben, valamint futballban, röplabdában és tekében is összemérhették tudásukat a győri honvédek.

4 6 7
8 10 9

 

2019. december 04.
Csekei Judit szds.