mist s

palyfelv

kub s 

1Tizenhat nemzet katonadiplomatája járt a rakétaezrednél

A Budapesti Katonai Attasétestület (Budapest Military Attaché Corps – BMAC) tagjai, azaz a Budapestre akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék érkeztek szakmai látogatásra szerdán az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztálya (HM NEF) által szervezett többnapos szakmai program részeként a győri alakulathoz is ellátogató katonai attasékat, illetve helyetteseket, Könczöl Ferenc ezredes fogadta a laktanyában.

Az ezred parancsnoka a szervezetet bemutató prezentációjában ismertette a helyőrség és az ezred jellemzőit, a k2atonai szervezet felépítését, feladatrendszerét és fegyverrendszereit. Előadásában Könczöl ezredes kitért a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a honvédséget, illetve az ezredet érintő aktualitására is. Jelentését az ezred idén teljesített és a közeljövőben előtte álló feladatok összegzésével zárta.

Az elméleti kitekintés után a 16 nemzetet, - számos európai ország mellett az Egyesült Államokat, Kanadát, a Koreai Köztársaságot és Kínát is - képviselő katonai diplomaták, Szigeti Zsolt őrnagy vezetésével egy statikus bemutatón ismerkedhettek meg az ezrednél rendszeresített legfontosabb haditechnikai eszközökkel. Ezt követően a légi célok vizuális felismerésére történő felkészítés-, valamint a MISTRAL kezelőszemélyzetének kiképzését támogató tantermeiben kaptak képet arról, hogy milyen eszközök segítik a katonák felkészítését abban, hogy kiváló légvédelmi lövészek váljanak belőlük.

Az ebédet követően a szakmai látogatás az alakulat Művelődési Otthonában zárult, ahol Könczöl ezredes részletes tárlatvezetésen mutatta be az ezred csapatmúzeumát és a Bo3rbála-emlékszobát, mindvégig hangsúlyozva a hagyományápolás fontosságát.

A program végeztével a delegáció nevében a katonai diplomaták vezetője, Daniel Pregl dandártábornok, a BMAC doyenje köszönte meg Könczöl ezredesnek a szervezést, a fogadtatást, az egész napos színvonalas programot, és egyúttal sok sikert kívánt az ezred előtt álló feladatokhoz.

Tárnok István alezredes, a programot szervező HM NEF katonadiplomáciai együttműködési osztály mb. osztályvezetője kérdésünkre elmondta, az attasék kérései alapján minden évben készítenek egy látogatási tervet, mely során több napos, szakmai programokat állítanak össze az általánosságban három évet hazánkban szolgáló katonadiplomaták számára. Az összevont központi alkalmak minden esetben magukban foglalnak egy tájékoztató napot, valamint alakulat látogatást és egyúttal attasétestületi ülést is. Az alakulatlátogatások során, ahogy a győri ezrednél is történt, a vendégek célirányosan, szervezett formában kapnak tájékoztatást a honvédségi szervezetekről. Az elsődleges cél, hogy az attasék megismerjék az alakulatot. A személyes benyomás, a jelenlét, a vezetőkkel, katonákkal folytatott párbeszéd mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy közelebbről is képet kapjanak egy szervezetről, ahogy ez most a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szakmai látogatásán is megvalósult.

4 5 6

2019. november 13.
Csekei Judit szds.