mist s

palyfelv

kub s 

1


Halottak Napi megemlékezéseken a győri katonák

November elején a rohanó hétköznapok lelassulnak egy kicsit, s mintha csak a közelgő karácsonyi készülődés előtt venne mindenki egy nagy levegőt, az emberek magukba merülnek, átadják magukat a gyásznak, s felidézik elhunyt szeretteik emlékét. A temetőkben ekkortájt ezrével ring a mécsesek sárga lángja, s tömött sorokban érkeznek a sírokat szebbé tenni szándékozók. Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédek nem csak saját hozzátartozóikra gondolnak ilyenkor, hanem megtisztelő kötelességüknek eleget téve, egykori bajtársaik, hős elődeik előtt is fejet hajtanak.

12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak 2részvételével tartott Halottak Napi megemlékezések sora október 31-én reggel 9 órakor vette kezdetét a likócsi laktanya falain belül. Az alakulat vezető állományának körében zajló meghitt rendezvényen Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok, és főnökök. Az ezred saját halottjai előtt azonban nem csak a tiszteletükre emelt kopjafa lábánál elhelyezett koszorúval fejezte ki nagyrabecsülését, hiszen az elhunyt kollégák, barátok sírjára is került virágfüzér és mécses, nyugodjanak az ország bármely szegletében is.

3Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szintén október 31-én, délelőtt 10 órára szervezett koszorúzási ünnepséget. A Nádorvárosi köztemetőben a Katolikus Egyház, a Győri Református Egyházközség, az Evangélikus Egyház képviselői fogalmazták meg a jeles naphoz kapcsolódó gondolataikat, míg ünnepi beszédet Radnóti Ákos mondott az önkormányzat nevében. Az ezred koszorúját Könczöl Ferenc ezredes helyezte el a – Deim Pál alkotta – „Hősi halottak” emlékműnél.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred közreműködésével megrendezésre kerülő Halottak Napi megemlékezések november 5-én az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben érnek véget.


Ady Endre – Halottak napján


Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!

Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk 

                                                               4 5

 

Győr, 2019. október 31.
Sályi Gergő ftőrm.