mist s

palyfelv

kub s 

 1

 1956-os ünnepi megemlékezéseken vettek részt az ezred katonái

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján ünnepi állománygyűlésen, valamint városi rendezvényeken emlékeztek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Győrben és Szombathelyen.

Az alakulat Művelődési Otthonában kedden rendezett ünnepi állománygyűlésen, a csapatzászló fogadását, majd a Himnuszt követően 3Papp Tamás alezredes, az alakulat törzsfőnöke köszöntötte az állományt és felkérte Halász Csaba őrnagyot ünnepi beszéde megtartására. A 2. légvédelmi rakétaosztály megbízott parancsnoka felelevenítette az 1956-os őszi eseményeket. Majd hozzátette: „Amikor emlékezünk, a forradalom hősei gondolatainkban újra és újra összeállnak néppé, nemzetté, úgy, mint 56-ban az utcákon hömpölygő tömeg. Hősök ők valamennyien. A halál kockázatát vállaló hazaszeretetük fényes napként világít előttünk… A fehér ing, a virágcsokor, a csapatzászló mellett, kell, hogy elődeink példái ma is tettekre sarkalljanak. Más a katonai, politikai és gazdasági helyzet, de az igazságot kereső gondolkodás, megfontolt cselekedet ma is nagyon fontos. Nekünk is úgy kell élni a mindennapjainkat, hogy maradjon az utókor számára méltó emlékezet és követendő példa.”- összegezte gondolatait Halász őrnagy.

Az5 emlékező sorok után elismerések átadása következett. Elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül a Magyar Honvédség parancsnoka a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta Kézy Balázs őrnagynak, míg a szolgálati érdemjel ezüst fokozatát Kolozsi Tamás alezredesnek, akik az elismeréseket a Stefánia Palotában korábban rendezett központi ünnepségen vehették át.

A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a Magyar Honvédség parancsnoka a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után) adományozta az ezred állományából két főnek, míg a Tiszti Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után) hét, a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát (10 év után) három fő vehette át. Az ezred állományából egy fő kapta az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után), míg 12 katona az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel II. fokozata (20 év után), továbbá tizenöt kolléga az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel III. fokozata (30 év után) elismerésben részesült. A „Honvédségért” oklevelet (30 év után) egy fő vehetett át.8

Elöljáró parancsnoka javaslatára, az Egyesített Balkáni Hadszíntér, MH EUFOR Kontingens 23. váltás állományában tanúsított helytállása elismeréséül a Magyar Honvédség parancsnoka a külföldi katonai szolgálata befejezése alkalmából 15 főnek adományozott Békefenntartásért Szolgálati Jelet, míg a külszolgálat teljesítése során tanúsított átlagon felüli kiemelkedő munkája, példamutató tevékenysége elismeréséül három fő vehetett át emléklapot.

A Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül ezúttal kilenc katona vehette át a Magyar Honvédség parancsnoka által adományozott Migrációs Válság Kezeléséért szolgálati jelet.

A rendezvényen kinevezéseket is ismertettek, mellyel egyidejűleg Máté Milánt őrnaggyá, Zsíros Pétert főtörzsőrmesterré léptették elő.

Azgyőr állománygyűlés a Szózat elhangzását követően a csapatzászló elvezetésével zárult.

Az ezred, – ahogy minden évben, idén is – képviseltette magát a városi önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Október 23-án, szerdán Győrben és Szombathelyen tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt a légvédelmi egység katonái.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 10.00 órára várta az érdeklődőket a Szent István úti Golgota-emlékműhöz. A Győri Nemzeti Színház művészei által színesített eseményen az Önkormányzat képviseletében Radnóti Ákos mondott ünnepi beszédet, míg a légvédelmi rakétaezredet a díszőrökön és koszorúvivőkön túl SzhelyPapp Tamás alezredes képviselte.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett megemlékezések sora délután négykor a szombathelyi Jáki úti Temetőben a Welther Károly síremlékének megkoszorúzásával vette kezdetét, majd a Március 15. téren a győri ezred díszszakasza fogadta az elöljárót, és katonai tiszteletadás mellett – a Szombathely Város Fúvószenekara kíséretében – felvonták az országzászlót. 17.00 órakor az 56-osok Terén koszorúzással zárultak a megemlékezések. Vas megyében Fegyveres László alezredes helyezte el az emlékezés virágait az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében.

2 4 6
7 9 10
13  12   11

2019. október 23.
Kép és szöveg: Csekei Judit szds.
(Az állománygyűlésről, valamint a városi megemlékezésekről készült további képek a www.facebook.com/raketaezred oldalon tekinthetők meg.)