mist s

palyfelv

kub s 

cimlap

 

Új válaszok a drónok jelentette fenyegetésekre


 „Dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját.” „Drón miatt leállt a frankfurti repülőtér.” „Drónokkal támad az Iszlám Állam.”  „Drón káosz a gatwicki repülőtéren.”  „Drónokkal végrehajtott terrortámadástól tart az Európai Bizottság.” Csak pár hír a 2019-es év eseményeiből...


Az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a pilóta nélküli légijárművek megjelenésével egy új, soha nem látott hadviselés vette kezdetét. Ezen eszközök széleskörű elterjedése, megfizethetővé válása olyan biztonsági kérdéseket vetettek fel, melyek megválaszolása nem tűr halasztást.

Ezredünk honlapja folyamatosan beszámol a piacon KÉP01található drónok elleni rendszerekről. Ezen eszközök – bár a kor kihívásainak többé-kevésbé eleget tesznek – még nem terjedtek el, főleg katonai bázisokat, illetve kiemelten fontos létesítményeket oltalmaznak velük.

A jövőben egy újabb ilyen komplexum lesz – a drónok elleni technológiában jártas – Raytheon által fejlesztett úgynevezett nagy teljesítményű mikrohullámú (High-Power Microwave – HPM) rendszer is.

A HPM gyakorlatilag egy, a térbe kisugárzott nagy teljesítményű elektromágneses lökettel bénítja meg a célpontokat. Mivel ez az energia nem egy bemért pilóta nélküli légijárműre irányul, hanem a tér egy bizonyos szegletére, így alkalmas egy terület lefedésére, és az onnan nagy mennyiségben érkező drónok tömeges hatástalanítására.

A HPM frekvencia- és rádiókommunikációs zavarokat alkalmaz, ezáltal a kapcsolat a földi irányítórendszerrel megszakad. Az így semlegesített drónok vagy visszatérnek a kiindulási pontjukra (műholdas kapcsolat esetén), vagy egyszerűen irányíthatatlanná válnak és lezuhannak. Ezáltal vagy a drónt irányító személy helyzete mérhető be, vagy magából a földre kényszerített eszközből nyerhető ki hasznos információ. Az eszköz teljesítménye 2 fokozatban állítható. Az egyik a „disrupt” vagyis szétválasztás, a másik a „damage” vagyis károsítás.

„Több lehetőség is kínálkozik arra, hogy semlegesítsünk egy drónt. ” – nyilatkozta Dr. Thomas Bussing, a Raytheon rakétarendszereiért felelős alelnöke, így célozva arra, hogy bár a pilóta nélküli légijárművek légvédelmi rakétákkal is megsemmisíthetők, e módszer rendkívül költséges, hisz a rakéták ára gyakran sokszorosa az így leküzdött eszközöknek.

KÉP02A Hormuzi-szorosnál kialakult konfliktusban korábban már sikerrel alkalmazták az úgynevezett nagy energiájú lézert (High-Energy Laser - HEL), mikor egy amerikai hadi hajó megsemmisített egy hozzá túl közel merészkedő iráni drónt. A nagy teljesítményű mikrohullámú rendszer és a nagy energiájú lézer közös alkalmazása kulcsszerepet kaphat a jövő konfliktusaiban. Egymást kiegészítve megfelelő védelmet nyújtanak az oltalmazott létesítményeknek. Míg a HPM lefedi a tér egy részét, addig a HEL képes megsemmisíteni egy másik irányból érkező támadó eszközt.

A HMP egy újabb bizonyíték arra, hogy a pilóta nélküli légijárművek jelentette fenyegetés létezik, s azt az Amerikai Egyesült Államok komolyan veszi. A drónelhárító rendszerek piaca folyamatosan bővül, a kérdés már csak az, vajon melyik eszköz válik a technológia igazi úttörőjévé.

2019. október 2.

Forrás:
https://www.airforce-technology.com
https://www.janes.com
https://www.raytheon.com

Fordította/ szerkesztette: Szabó Dániel főhadnagy